Tieto dni sú také zvláštne. Vonku prituhuje, sneh visí za nohu, v telke samé prípravy na vianočné vyváranie a vypekanie. Človeku sa nikam nechce, najradšej by zaliezol s (kuchárskou) knižkou do postele a vyliezol len preto, aby si zalial čerstvý čaj… Aj ja som sa už nakazila predvianočným plánovaním a permanentne rozmýšľam nad vianočným menu.

Neviem prečo, ale sústavne mi behajú po rozume ruské dobroty.

Ako sa tak prehrabujem v zimných receptoch, začalo sa mi žiadať sýtych, korenistých a výdatnejších jedál. Neviem prečo, ale sústavne mi behajú po rozume ruské dobroty. Boršč, bliny so smotanou, šašlik, hmmmm a Stroganov. Už som ho dávno nerobila a mala som naň obrovskú chuť. Kúpila som sviečkovú a uvarila domáce cestoviny. Ach! Nič príjemnejšie sme si na nedeľňajší sychravý deň nemohli priať.

Hovädzie Stroganov

  • 500 g hovädzieho na minútky
  • 1 lyžica masla
  • 2 veľké cibule
  • 250 g šampiňónov
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • 100 ml sladkej smotany
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 2 väčšie kyslé uhorky
  • soľ, čierne korenie
  • olej

Mäso pokrájame na tenké rezančeky a sprudka po dávkach restujeme na troche oleja, kým sa nezatiahne. Posolíme, okoreníme a restujeme 2 – 3 minúty. Vyberieme z panvice a udržiavame teplé. Do výpeku pridáme maslo a orestujeme v ňom nadrobno pokrájanú cibuľu, potom na plátky pokrájané šampiňóny. Poprášime múkou, zalejeme vývarom a dusíme domäkka. Prilejeme sladkú smotanu, necháme prevrieť, znížime teplotu a opatrne primiešame kyslú smotanu, horčicu, na tenké rezančeky pokrájané uhorky a opečené mäso. Nevaríme, len prehrejeme a dochutíme podľa potreby soľou a korením.