Ak máte radi ázijské jedlo a chcete si ho dopriať častejšie, skúste si to doma. Sami a vlastnoručne, budete na seba hrdí a návštevám vyrazíte dych. Treba sa trošku vyznať v ingredienciách, absolvovať náročnejšiu túru po obchodoch, možno si aj niečo naštudovať, ale námaha stojí to za to. Dať si dosýtosti vaše obľúbené pražené rezance, ryžu či vietnamské závitky je predsa skvelé. Varenie je o pokusoch a omyloch, a ak sa vám to na poprvý raz nepodarí úplne tak, ako ste očakávali, nevzdávajte sa a skúšajte znova, experimentujte a objavujte nové chute a kombinácie chutí.

Kam v Bratislave na nákupy?

Ryžové rezance, sójové omáčky, čerstvý ďumbier, či mrazené zeleninové wok zmesi nájdete už takmer v každom supermarkete, ale pre špecifickejšie ingrediencie si budete musieť zájsť do ázijských obchodov, napr. pri Poluse sú hneď dve predajne, Arirang a Soul Plaza a v centre napr. na Ferienčíkovej ulici, či v Auparku.

Závitky z ryžového papiera s kuracím mäsom

  • ryžový papier
  • ryžové “vlasové” rezance
  • mrkva, uhorka, jarná cibuľka
  • pečené, grilované alebo varené kuracie prsia
  • mäta, koriander
  • omáčka na namáčanie
  • limeta

Kuracie mäso natrháme na menšie kúsky. Primerané množstvo vlasových rezancov namočíme do horúcej vody na cca 2 min., aby zmäkli. Mrkvu, uhorku a jarnú cibuľku si nakrájame na tenučké rezančeky, z byliniek otrháme lístky. Ryžové papiere po jednom namáčame do teplej vody, kým nezmäknú (na cca 30 sekúnd). Do vláčnych „papierov“ potom balíme rezance, zeleninu, mäso a bylinky. Závitky podávame s obľúbenou omáčkou na namáčanie (sladká čili omáčka, svetlá sójová omáčka a pod.) a pokvapkané trochou limetovej šťavy.

Ázijská pražená ryža

  • 2 šálky ryže
  • 1 veľká červená alebo žltá paprika
  • hrsť (mrazeného) hrášku
  • 2 – 3 jarné cibuľky
  • 1 – 2 vajcia
  • pár plátkov slaniny
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • rovnaké množstvo ďumbiera ako cesnaku
  • 1 – 2 lyžice svetlej sójovej omáčky
  • 1 lyžica rybacej omáčky
  • pár kvapiek sezamového oleja
  • pár lyžíc arašidového oleja

Ryžu uvaríme do mäkka a dobre ju necháme odkvapkať a preschnúť. (Ideálne je uvariť ryžu deň vopred.) Plátky slaniny vypečieme vo woku do chrumkava a vyberieme. Do vyškvareného tuku vylejeme rozšľahané vajcia, necháme stuhnúť, omeletu z obidvoch strán prepečieme a vyberieme. Do woku prilejeme arašidový olej, rozhorúčime ho a pridáme postrúhaný cesnak a ďumbier. Premiešame a chvíľu opekáme, kým sa nerozvoňajú. Pridáme na malé kocky pokrájanú papriku a hrášok. Premiešavame a opekáme, kým zelenina nezmäkne. Prilejeme primerane sójovej omáčky, rybacej omáčky, premiešame a do woku nakoniec primiešame aj uvarenú (a preschnutú) ryžu. Ak treba, prichutíme ešte sójovou omáčkou a na záver do woku vrátime na rezance pokrájanú omeletu a slaninku. Premiešame, stiahneme zo sporáka, pokvapkáme sezamovým olejom a posypeme jarnou cibuľkou, pokrájanou diagonálne na kolieska.