Pôvodne som mala iné plány na víkendové varenie. Vzhľadom na to, že cez týždeň s deťmi varím obedy „jednou rukou, na jednej nohe a s očami na zadku“, cez víkend v kuchyni relaxujem a varenie si užívam. Škrt cez rozpočet mi spravil muž po návšteve Benihany – očarený agedaši tofu – otázkou, či by som také vedela spraviť doma. Chvíľu o agedaši tofu ešte básnil a zaklincoval to poznámkou, že „kamoške sa ešte nikdy nepodarilo.“ Bez toho, že by som si naštudovala, o čo ide, som sa téme agedaši tofu vyhýbala, ale keď mi muž v piatok po práci zavolal rovno zo Seoul Plazy, že kupuje vločky bonito, nebolo viac úniku.

OK, ja vlastne milujem takéto výzvy a najmä mužovu (akúkoľvek) proaktívnosť. (Veď viete, najhoršia odpoveď na zúfalú otázku „Čo mám variť?“, je „To je jedno…“). Nakoniec som bola rada. Agedaši tofu s omáčkou tencuju bolo rýchle, lahodné a chutné jedlo. Z nadšenia z japonskej kuchyne som do konca týždňa uvarila ešte lososa s tencuju polevou, praženú ryžu, tofu steaky a kapustový šalát s japonskou majonézou. Okrem toho, že som pomíňala staré zásoby japonských ingrediencií, som si pripomenula, aké uspokojujúce jedlo môže byť a ako výrazne vplýva na našu náladu a celkovú pohodu.

Agedaši tofu s omáčkou tencuju

  • 600 g stredne pevného tofu
  • zemiakový škrob
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • 185 ml vývaru daši
  • 2 lyžice japonskej sójovej omáčky šoju
  • 1 lyžica saké
  • 1 lyžica mirinu
  • štipka cukru

Tofu zhruba na hodinu zaťažíme, aby sme z neho dostali čo najviac tekutiny. Medzitým si pripravíme omáčku tencuju, na ktorú zmiešame daši, šoju, saké, mirin a cukor. V hrnci si zohrejeme olej na vyprážanie na cca 180˚C. Odkvapkané tofu nakrájame na kocky veľkosti jedného sústa, papierovou utierkou ich zo všetkých strán osušíme, rýchlo obalíme v zemiakovom škrobe a vyprážame pár minút v oleji do chrumkava. Kocky tofu necháme odkvapkať na kuchynskom papieri a ihneď podávame v miske s omáčkou tencuju, posypané bonito vločkami a najemno posekanou cibuľkou.