Minulý víkend som si po veľmi dlhej dobe pripomenula, ako rada hostím návštevy. Dobré návštevy, ktoré ocenia úsilie a čas, ktorý príprave venujete, nenechajú sa stokrát núkať, s nadšením všetko ochutnajú a ešte vás aj na revanš pozvú k sebe na podobný zážitok. Veľmi rada hostím a myslím si, že som aj dobrý hosť, len by som tých príležitostí privítala oveľa viac. S podobnou skúsenosťou sa mi zverila aj Martinka a tak sme sa namiesto kritizovania našich nepohostinných priateľov dohodli, že sa pozveme a podľa nášho gusta pohostíme my sami. Martinkiní bývajú len kúsok od nášho letného sídla a tak sme sa minulú sobotu konečne stretli.

Vzhľadom na naše obmedzené možnosti s malými deťmi som navrhla len jednoduchý studený bufet z vlastných zdrojov a Martinku som poverila „sladkým“. Aj keď viem, že fantasticky pečie, myslela som si, že prinesie len nejakú drobnosť k vínku, no ona nezostala svojej povesti nič dlžná a objavila sa v bráne s obrovskou tortou! Žiadna nepečená piškótovo-smotanová torta! Originálna, sezónna a neskutočne chutná a krásna torta.

Tém na debatu sme mali neúrekom. Pofotili sme si, povymieňali (ako ináč) domáce jedlé dary a dohodli sa, že sa zase určite uvidíme. Byť hosťom u Martinky musí byť zážitok. Už teraz sa na to s mužom tešíme.

Tuniakový šalát s kari korením

  • 300 g konzervovaného tuniaka – kúsky v oleji
  • 1 malá červená cibuľa
  • 1 malé jablko
  • 3 stonky zeleru
  • hrsť hrozienok
  • 2 lyžice bieleho jogurtu
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžica mangového čatní
  • 2 lyžičky kari korenia

Hrozienka namočíme do horúcej vody a necháme napučať. Cibuľu si nakrájame nadrobno, ošúpané jablko a zeler na malé kocky. Z jogurtu, majonézy, čatní, horčice a kari korenia vymiešame dresing, ktorý jemne zamiešame do zliateho a na menšie kúsky rozdrobeného tuniaka, cibule, jablka, zeleru a hrozienok. Pred podávaním aspoň na hodinu schladíme v chladničke.

Hummus s pečenou tekvicou

  • 1 menšia maslová tekvica
  • soľ, čierne korenie, rastlinný olej
  • 100 g cíceru
  • 2 lyžice tahini
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šťava z 1 citróna
  • štipka mletej rímskej rasce
  • soľ
  • olej
  • tekvicové jadierka

Očistenú a na kocky pokrájanú tekvicu posolíme, okoreníme a dáme piecť na plechu s trochou rastlinného oleja pri 170˚C, kým nezačne na okrajoch hnednúť a karamelizovať. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Medzitým si domäkka uvaríme cícer, ktorý sme si nechali cez noc vo vode napučať. Uvarený cícer rozmixujeme s cesnakom, tahini, citrónovou šťavou, rímskou rascou, soľou, trochou vody a oleja na hladkú kašu. Tú ešte premixujeme s upečenou tekvicou a podľa potreby dochutíme. Hummus podávame pokvapkaný olejom a posypaný tekvicovými jadierkami.

Baklažánové chuťovky

  • 2 malé baklažány
  • olej
  • soľ
  • harissa
  • 2 paradajky
  • slaný syr typu feta
  • mäta

Baklažán pokrájame na 1cm hrubé kolieska, posolíme a necháme „vypotiť“. Osušené kolieska baklažánu opečieme z oboch strán na panvici, kým mierne nezhnednú a nezmäknú. Kolieska baklažánu potrieme harissou a pokladieme na ne kolieska paradajok, kúsky slaného syra a lístky mäty.

Ďalšie recepty na baklažánové jedlá:
Baklažány s baklažánmi jesť – Pečený baklažán s mandľovou omáčkou tarator a bazalkovým olejom
Na rozlúčku s prázdninami – Baklažán v paradajkovej omáčke
Zele-renesancia – Krúpový šalát s pečenými paprikami a baklažánom
Bude mi to chýbať – Bažant na klobáse, paprike, šalvii s baklažánom
Zrnko k zrnku – Bulgur s pečenou zeleninou a feta syrom
Štvrtky – Baklažánové vejáre
Ratatouille – Ratatouille
Chuť Mediteránu – Baklažánové rolky s čerstvým syrom a mätou
Tipy na rýchle jedlá z rúry I – Pečená zelenina