Keď sa mi narodili deti, jednou z myšlienok, ktorou som sa musela začať zaoberať, boli „oslavy“ ich menín a narodenín v škôlke a škole. Už vtedy som si povedala, že nebudem kupovať sladkosti, ale radšej piecť koláče. Napiecť pre tridsať školákov síce nie je len tak, ale, pśśśt, poviem vám, trénujem už nejaký ten rôčik. Nie však pre deti do škôlky, ale pre manželových kolegov do práce. Dvakrát ročne na jeho narodeniny a meniny. A bez pardónu, žiadna dovolenka, štátny sviatok ani víkend ma pred týmto rituálom nespasia.

A čo som tento rok mužovi k meninám do práce piekla? Niečo nové, niečo špeci a samozrejme, žiadna brnkačka, to by nebolo ono, keby som si pri tom poriadne nezanadávala a nestresovala. Učím sa každý deň a latky nepodliezam, motto moje… Takže som si tento raz vyskúšala marakujový meringue pie. S marakujou som zatiaľ nič nepiekla, citrónový meringue pie som už robila, ale na Ottolenghiho marakujové košíčky s meringue sa nedá zabudnúť. Myslím, že je to dostatočne sviatočný dezert a svoj účel splní. Naučím sa nový spôsob zdobenia (s cukrárskym vreckom, veru, nie som kamarátka), zopáknem si prácu s pištoľou a s omamnou vôňou marakuje budem spomínať na ďaleký, exotický svet.


… s cukrárskym vreckom, veru, nie som kamarátka…

Nešlo to úplne podľa mojich predstáv. Skúsené cukrárky vidia na prvý pohľad, „kde súdruhovia z NDR urobili chybu“, ale dobojovala som to so cťou. Koláču po chuťovej stránke nič nechýbalo, ale čo som si z toho celého vzala, je, že potrebujem poriadne cukrárske vrecko. Nevyhnutne. A idem si zháňať nejaký parfém s vôňou passionfruit. Pre mňa úplný životabudič. Na jarnú únavu, aj na nervy zo zdolávania (akýchkoľvek, nielen cukrárskych) výziev ako stvorené. Blíži sa Veľká noc a ja si určite zas na seba ušijem nejakú búdu. Ale to predbieham, zatiaľ, nech sa páči, ponúknite sa – marakujový meringue pie.

Passionfruit Meringue Pie (Marakujový koláč s bielkovou penou)

Korpus:

  • 225 g hladkej múky
  • 110 g masla
  • 80 g cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli

Krém:

  • 10 malých alebo 8 veľkých marakují
  • 6 žĺtkov
  • 150 g cukru
  • 150 ml sladkej smotany

Bielková pena:

  • 3 bielky
  • 150 g cukru
  • štipka soli

Na cesto si rozdrobíme múku so studeným maslom na mrveničku, pridáme cukor, soľ a vajce a rýchlo spracujeme, aby sa maslo veľmi neroztopilo. Cesto sformujeme do gule a dáme zachladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny. Cesto vydrží v chladničke aj niekoľko dní.
Cesto pred pečením vyberieme z chladničky a necháme trochu povoliť. Rúru si predhrejeme na 180°C.
Cesto rozvaľkáme do kruhu a vyložíme ním koláčovú formu (ideálne s odnímateľným dnom), s priemerom 23cm. Cesto vo forme necháme ešte 20 minút chladiť. Potom ho vystelieme papierom na pečenie a zaťažíme suchou strukovinou alebo ryžou. Pečieme 10 minút. Potom záťaž z formy vyberieme a dopečieme ďalších 10 minút.
Teplotu rúry znížime na 140°C.
Dužinu z marakují vydlabeme a prepasírujeme cez sitko.
6 vaječných žĺtkov si vymiešame so 150 g cukru, potom zamiešame sladkú smotanu a nakoniec prepasírovanú šťavu z marakují. Dobre premiešame a krém vlejeme do predpečeného korpusu. Pečieme 30 minút, kým krém nestuhne, ale ešte sa stále mierne chveje, keď formou zatrasieme.
Medzitým si vyšľaháme 3 bielky so štipkou soli a 150 g cukru na lesklú, hustú bielkovú penu. Bielkovou penou naplníme cukrárske vrecko na striekanie.
Po upečení krému koláč vyberieme z rúry a teplotu zase zvýšime na 180°C.
Cukrárskym vreckom nastriekame bielkovú penu na krém a dáme zapiecť na 5 – 10 minút, kým sa povrch bielkov trochu nespečie a nesfarbí do hneda.
Ak použijeme cukrársku pištoľ, krém pečieme v rúre 40 minút a nakoniec bielkovú penu len opálime pištoľou.
Hotový koláč necháme pred podávaním celkom vychladnúť.

Ďalšie recepty na dezerty z vaječných bielkov:
Na ohni
Veľká noc v našej kuchyni – Lemon Meringue Pie
Koniec dobrý, všetko dobré – Torta Pavlova
Na zdravie, krpci! – Minitortičky Pavlova s marakujou