Keď som prvý raz jedla fazuľovú „kašu“, zostala som príjemne zaskočená, aká je to pochúťka. V televízii som často vídala, ako kuchári pripravujú prílohové pyré z rôznych druhov zeleniny. Paštrnákové, mrkvové, cícerové, hráškové… Ak si začínate predstavovať rozmixovanú varenú fazuľu a nijako vás neláka, zadržte! Tajomstvo (nielen v tomto prípade) tkvie v správnom dochutení.

Môj muž má vždy pripomienky k receptom, ktoré obsahujú priveľa ingrediencií, vraj odrádzajú od varenia. Keby si však zoznam ingrediencií prešiel pozornejšie, zistil by, že drvivá väčšina z nich sú dochucovadlá a aromatiká. Podobne ako nasledujúci recept – je to len losos s fazuľou, ale aby to celé fungovalo, treba k tomu niečo viac. Trochu kuchárskeho umenia. Celkom by ma zaujímalo, čo by mi naservírovali v priemernej slovenskej reštaurácii, keby som chcela lososa s fazuľovým pyré…

Grilovaný losos s fazuľovou kašou

  • filety z lososa
  • biela fazuľa (môže byť aj z konzervy)
  • 1 citrón
  • 1 lyžica dijónskej celozrnnej horčice
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica masla
  • 5 lyžíc crème fraîche alebo čerstvého smotanového syra
  • 1 strúčik cesnaku
  • petržlenová vňať
  • slnečnicový olej
  • soľ, čierne korenie

Fazuľu na noc namočíme a na druhý deň uvaríme domäkka. Zlejeme a necháme mierne vychladnúť. Fazuľu podľa chuti buď rozmixujeme na hladké pyré alebo tlačidlom na zemiaky roztlačíme na hrubšiu kašu spolu s maslom, crème fraîche, prelisovaným strúčikom cesnaku a posekanou petržlenovou vňaťou. Dobre posolíme a dochutíme mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Udržiavame teplé. Medzitým si naporciovaného lososa posolíme, okoreníme a položíme na naolejovaný plech. Z postrúhanej kôry jedného citróna a šťavy z polovice citróna, horčice a medu vymiešame dresing, ktorým potrieme lososa a dáme ho sprudka zapiecť do rúry pod gril na pár minút, kým sa neprepečie, ale dávame pozor, aby sa nevysušil. Lososa podávame s fazuľovou kašou a výpekom, prípadne zvyškom medovo-horčicového dresingu.