Stále nemôžem uveriť, ako jednoducho sa z niečoho neobľúbeného stane lahôdka, po ktorej sa idete utĺcť. Napríklad paprika. Surovú papriku, najmä tú našu bielu, nedám do úst ako je rok dlhý. Niečo mi na nej nesedí. Proste, cesta zarúbaná. Ale hrubostenná červená kápia je priam štvorprúdová diaľnica do gastronomického neba. Opečením a olúpaním papriky sa dostanem až tak ďaleko, že sa nechcem vrátiť. Marinovanej pečenej papriky sa neviem dojesť.

Chvíľu to trvalo, kým tie kápiové obry dozreli (fóliovník im skôr uškodil, ako pomohol), ale dočkali sme sa. Umyté celé papriky som dala na pekáč a strčila do horúcej rúry pod gril. Počas pukania a černania šupky sa bytom začala šíriť známa vábivá vôňa, ktorá mi pomohla prečkať dlhé parenie a hlavne únavné odstraňovanie šupiek a semienok. Samotné nakladanie papriky do extra panenského olivového oleja, cesnaku, soli a citrónovej šťavy už bolo hračkou. 24-hodinové marinovanie v chladničke sa na druhý večer zavŕšilo sústredeným vychutnávaním tejto božskej lahôdky, pri ktorom stíchla aj moja svokra.

Veľmi často som sa na foodblogoch, stránkach food časopisov a v TV programoch stretávala s receptom na cestoviny s paprikovou omáčkou, ale vyskúšala som ho teraz prvý raz. A priznám sa, neopísateľne lahodná a jednoduchá chuť paprikovej omáčky patrí medzi moje najväčšie objavy tejto sezóny. Vrelo odporúčam!

Papriková omáčka s píniovými orieškami

  • 2 – 3 hrubostenné červené papriky
  • hrsť píniových orieškov
  • olivový olej
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice smotany (sladkej alebo kyslej)
  • soľ, čierne korenie
  • citrónová šťava
  • petržlenová vňať

Píniové oriešky opečieme na suchej panvici a pár si odložíme bokom. Olúpané a očistené pečené papriky rozmixujeme so zvyškom opečených píniových orieškov na husté pyré. Na oleji si orestujeme nadrobno posekanú cibuľu a cesnak, pridáme paprikovo-píniové pyré a dobre premiešame. Privedieme k varu a do omáčky zamiešame smotanu. Omáčku dobre posolíme a dochutíme mletým čiernym korením a trochou citrónovej šťavy. Podávame s cestovinami a posekanou petržlenovou vňaťou a píniovými orieškami.