Som milo prekvapená, aké je stále dobré počasie. Na druhú polovicu augusta nezvyčajné. Kiež by vydržalo aspoň do konca septembra, vravím si pri oberaní paradajok. Teraz ich je na kilá, nestíhame ich jesť a spracúvať. V zime by som za ne dala neviem čo. Aj za letné hrušky, nektarinky, broskyne, hrozno, ktoré sa nedajú uskladniť. Práve máme druhú úrodu malín, možno bude aj tretia, ak počasie vydrží…

Čakali sme večer priateľov na grilovačku, chcela som pripraviť niečo sladké, čo by vystihlo momentálnu sezónu. Niečo ľahké a rýchle, s jemnými chuťami augustovej záhrady, po čom by nám nebolo ťažko.

Otvorené croissanty s letným záhradným ovocím

  • croissantové cesto
  • kyslá smotana
  • vanilkový cukor
  • ovocie (maliny, hrušky, broskyne a pod.)
  • práškový cukor

Rozvaľkané croissantové cesto rozložíme aj s papierom na plech. Cesto môžeme nechať vcelku, alebo ho rozkrájame na menšie štvorce. Nožom mierne zakrojíme okraje a stredy potrieme smotanou, vymiešanou s vanilkovým cukrom podľa chuti. Na smotanu poukladáme umyté ovocie, bobuľové vcelku a väčšie pokrájané na tenké plátky. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C zhruba 15 – 20 minút. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť a poprášime cukrom.