Po dlhej dobe príspevok z tvorivej dielne šikovnej gazdinky. Začalo sa to nenápadne, keď som si ešte na jeseň do zoznamu plánovaných vianočných dobrôt zapísala osie hniezda. Nemyslela som ale na naše tradičné osie hniezda. Takmer v každej národnej kuchyni sa nájde obdoba kysnutých škoricových slimákov, hľadala som niečo, čo by nebolo nudné a suché.

Páčia sa mi americké, výdatne poliate glazúrou, páčia sa mi aj „trhacie“ či pletené verzie, aj tie, čo sa už pečú so sirupom na dne a po prevrátení sa sirup po nich rozleje. Študovala som skladbu korenia, orechov, cukrov, sušeného ovocia či polevy… Až som sa po Novom roku rozhodla neexperimentovať a siahnuť po osvedčenom zdroji – Nigellinej How to be a domestic goddess, najužitočnejšej kuchárke v našej domácnosti. Vybrala som si nemecko-americký recept na Schnecken. Skrátim to, „šneky“ sa vydarili perfektne a chuťovo presne splnili všetky moje očakávania. Stále mi však vŕtala v hlave záverečná poznámka k receptu, v ktorej Nigella dodáva, že ešte lepšie (a autentickejšie) sú tieto šneky z nasledujúceho cesta na dánske pečivo (Danish pastry).

Keby som mala penzión, piekla by som tieto koláčiky hosťom na raňajky.

Prevrátila som list – a tam recept na zjednodušené dánske pečivo z kuchynského robota! A to bola voda na môj mlyn. Už roky zbožňujem tieto dánske (ja im vravím hotelové raňajkové) koláčiky, ktoré zase v Dánsku volajú viedenské a zrazu som stála pred úplne novou pekárskou výzvou, domácou prípravou pľundrového cesta. Týmto hybridom medzi kysnutým a lístkovým cestom môžete, myslím, plnohodnotne nahradiť lístkové cesto či už pri tarte tatin, plnených šatôčkach alebo korpusoch na slané koláče a pod. O to viac ma tento recept lákal, že bol z robota, čím som nadobudla istotu, že ho hravo zvládnem aj ja.

Recept je na dvojitú dávku (2 x 12 ks koláčikov). Jednu polovicu si môžete zamraziť a z druhej urobiť šneky/osie hniezda, klasické „deniše“ alebo čokoľvek iné. Ja som bola taká nabudená, že som urobila aj – aj. Šneky boli nadpozemské. Muž vravel, že mu tieto chutili ešte viac ako klasické, kysnuté. Veď si len predstavte spojenie kysnutého cesta s lístkovým… tomu sa nedá odolať. A s „denišmi“ sa dá hrať ako na pieskovisku. Venčeky, rožky, veterníky, hrebene, batôžky, šatôčky, žalúzie… plnka mandľová, lekvárová, maková, pudingová, tvarohová, ovocná. Keby som mala penzión, piekla by som tieto koláčiky hosťom na raňajky. Ďalšia pekárska zručnosť pokorená. Odfajknuté. (Ale už tu vidím ďalšiu zaujímavú výzvu… tak zase nabudúce v krúžku šikovných rúk dovidenia!)

PS: A ešte niečo čerstvé na pobavenie, ak by ste sa chceli o sebe/mne niečo nové dozvedieť 🙂

Danish pastry

(Pľundrové cesto z kuchynského robota)

  • 350 g hladkej múky
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 lyžička soli
  • 25 g cukru
  • 60 ml vlažnej vody
  • 1 vajce (izbovej teploty)
  • 125 ml mlieka (izbovej teploty)
  • 250 (studeného) masla

Múku, droždie, soľ a cukor krátko premixujeme v kuchynskom robote a pridáme maslo, nakrájané na menšie kúsky. Pulzným režimom ho rozmixujeme tak, aby z neho v múke zostali malé, 1 cm kúsky. Zmes presypeme do misy a zalejeme tekutými prísadami (rozšľahaným vajcom v mlieku a vode). Krátko ručne alebo špachtľou premiešame, kým sa ingrediencie nespoja, ale dávame pozor, aby sa maslo neroztopilo. Mazľavé cesto prikryjeme v mise fóliou a dáme do chladničky vychladiť najlepšie cez noc. (Takto cesto v chladničke vydrží aj 4 dni.)
Po odstátí cesto vyberieme z chladničky a necháme ho zahriať na izbovú teplotu. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na štvorec cca 50 x 50 cm. Cesto preložíme na tretiny, otočíme o 90°, opäť rozvaľkáme na štvorec, zložíme na tretiny a otočíme. Cesto poprekladáme aspoň 3x. Nakoniec ho zložíme na tretiny a následne ešte preložíme na polovicu. Cesto rozrežeme na polovicu. V tomto momente môžeme obidve cestá zamraziť, alebo z nich upiecť koláče.

Schnecken

(Škoricové slimáky)

  • ½ dávky pľundrového cesta z kuchynského robota

Sirup:

  • 125 g masla
  • 2 lyžice cukru demerara
  • 4 lyžice javorového sirupu
  • 3 lyžice zlatého sirupu
  • 50 g vlašských alebo pekanových orechov
  • 1 vajce a 2 lyžice mlieka na potretie

Plnka:

  • 150 g vlašských alebo pekanových orechov
  • 100 g cukru demerara
  • 1 lyžica škorice

Na „sirup“ si rozmiešame maslo s cukrom do penista, potom doň zamiešame javorový aj zlatý sirup. Túto zmes rovnomerne rozdelíme na dno formičiek plechu na mafiny (s 12 jamkami) a posypeme troškou sekaných orechov.
Pripravené cesto si rozvaľkáme na rozmer 60 x 30 cm, potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom, posypeme cukrom, škoricou a sekanými orechmi. Cesto zdola zvinieme po dĺžke a rozkrájame na 12 rovnakých kúskov – slimákov. Slimáky vložíme do formičiek plechu na mafiny a necháme nakysnúť asi 1 a ½ hodiny, kým nezdvojnásobia svoj objem.
Rúru predhrejeme na 180°C a po nakysnutí položíme mafinový plech na druhý plech, najlepšie obalený alobalom, aby nám sirup, vytekajúci z mafinovej formy nehorel na dne rúry.
Slimáky pečieme 20 – 25 minút, podľa potreby do zlatista.
Po miernom vychladnutí mafinový plech prikryjeme druhým plechom, pridržíme a opatrne prevrátime, necháme sirup stiecť po slimákoch a vyklopíme.

Koláčiky s tvarohovou plnkou a ovocím

  • ½ dávky pľundrového cesta z kuchynského robota

Plnka:

  • 200 g mäkkého tvarohu alebo ricotty
  • 6 lyžíc cukru
  • štipka soli
  • postrúhaná kôra z jedného citróna
  • 1 vajce
  • 3 lyžice roztopeného a mierne vychladnutého masla
  • kompótované marhule alebo iné ovocie (nemusí byť)
  • 1 vajce a 2 lyžice mlieka na potretie

Číra cukrová poleva:

(nemusí byť)

  • 100 g cukru
  • 60 ml vody

Biela cukrová poleva:

(nemusí byť)

  • 100 g práškového cukru
  • 1 – 2 lyžice vlažnej vody (alebo šťavy z kompóta)

Na tvarohovú plnku si rozmiešame tvaroh s cukrom, soľou, citrónovou kôrou, rozšľahaným vajíčkom a roztopeným maslom. Odložíme.
Polovicu pripraveného pľundrového cesta rozvaľkáme na rozmer cca 60 x 30 cm, rozkrojíme horizontálne na polovice a následne vertikálne 5x, aby sme dostali 2 x 6 štvorcov. Štvorce cesta preložíme na pečiace plechy. Nakrojíme ich podľa toho, aký tvar koláčikov chceme a do stredu každého kúska dáme za lyžicu tvarohovej plnky, prípadne aj kompótované ovocie. Koláčiky poprekladáme do želaného tvaru, potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom a necháme vykysnúť na dvojitý objem asi 1 a pol hodiny na teplom mieste.
Medzitým si rozohrejeme rúru na 180°C a pripravíme si polevy, ak ich chceme použiť. Na číru cukrovú polevu si vo vode rozmiešame cukor a na bielu polevu vymiešame práškový cukor s tekutinou na tuhú, ale stále tekutú konzistenciu.
Po vykysnutí koláčiky pečieme v rúre asi 15 minút, kým sa nenafúknu a nezozlatnú.
Koláčiky necháme mierne vychladnúť a ak použijeme, potrieme ich čírou cukrovou polevou, aby sa pekne leskli. Na dozdobenie bielou polevou musíme počkať, kým koláčiky vychladnú úplne, aby sa poleva neroztopila.

Séria šikovných rúk:
Krúžok šikovných rúk: Kysnuté cesto
Krúžok šikovných rúk: Odpaľované cesto
Krúžok šikovných rúk: Lístkové cesto