So sezónnymi receptmi je to raz tak. Sú dni, keď jahodová bublanina vyskakuje z každého časopisu, relácie o varení alebo foodblogu. A nemusí ísť ani o typické sezónne jedlá. Keď som recept na kuracie tikka masala v poslednej dobe nevidela aspoň päťkrát, tak ani raz. Už-už som sa tešila, že môj čerešňový nápad v tomto čase nikto nevytiahol a, bác, už tu virtuálne lieta niekoľko čerešňových clafouti. Tak aspoň pre vás, ktorí ste nevideli…

Francúzsky dezert clafouti poznám už niekoľko rokov, ale zatiaľ som ho nikdy nerobila, ani nejedla. Originálny recept sa robí z čerstvých nevykôstkovaných čerešní, ale, samozrejme, ľudia si ho prispôsobujú a pripravujú z rôznych druhov čerstvého, spracovaného alebo vykôstkovaného ovocia. Pôvodnú arómu kôstok nahrádzajú mandľovou esenciou, farbu vylepšujú hnedým cukrom a pod. Ja som ho pripravila klasicky a jednoducho. Ingrediencie netreba úzkostlivo dodržiavať a myslím si, že tento recept zvládne úplne každý. Na naše pomery kysnutých ovocných koláčov a ťahaných štrudlí je toto úplná hračka. Cesto je prekvapivo riedke, ešte redšie ako palacinkové. Hotový dezert vyzerá ako 3 cm hrubá palacinka, konzistenciou ako tuhý puding a chuťovo mi to najviac pripomínalo ryžový nákyp so zaváranými čerešňami. Clafouti nie je veľmi sladké, je dobrou voľbou pre tých, čo neobľubujú klasické koláče z múky a je chutné aj studené z chladničky.

Čerešňové clafouti

  • 1 šálka plnotučného mlieka
  • 1/4 šálky sladkej smotany
  • 2/3 šálky polohrubej múky
  • 3 vajcia
  • 1/3 šálky cukru
  • vanilka (cukor, extrakt alebo zrniečka zo struku)
  • štipka soli
  • čerešne
  • maslo na vytretie formy

Rúru predhrejeme na 180°C. Okrúhlu formu vytrieme maslom. Mlieko, smotanu, múku, vajcia, cukor, vanilku a soľ spracujeme šľahačom na riedke cesto. Do vytretej formy nalejeme tenkú vrstvu cesta a dáme do predhriatej rúry na 5 – 10 minút mierne zatuhnúť. Potom na túto vrstvu poukladáme umyté, odstopkované čerešne, zalejeme zvyškom cesta a dáme dopiecť v rúre na 40-50 minút. Pred dopečením sa špajdľou alebo ihlicou presvedčíme, či je už clafouti v strede stuhnuté.