Kamarátke Deniske prerástla medovka cez hlavu. Dostala som od nej jeden hrantík do daru. Medovka mi v bylinkovej záhradke chýbala a veľmi som sa jej potešila. Čokoľvek, čo sa dá zjesť a vypiť je u mňa vítané. Pýtala som sa Denisky, čo s toľkou medovkou robí. Vraj ľadový čaj. Dobrý nápad. Ja si z nej robím čerstvú limonádu, po joggingu mi vždy dobre padne. S medovkou by som si dala aj mojito a ostatné (alkoholické) drinky, kam patrí mäta alebo citrón.

Okrem nápojov sa mi páči aj predstava medovkou ochutenej soli alebo cukru. V mažiari rozdrvíte hrubozrnnú soľ alebo hnedý cukor s lístkami medovky a pekne zčerstva použijete na ochutenie. Soľ na grilovanú rybu alebo kura. Alebo na paradajkový šalát či mozzarellu. Alebo na steak, kým „odpočíva“. Ochutený cukor zase na marinované jahody, ananásové carpaccio, na príliš kyslý grep a všade, kam sa hodí jej jemná citrónová aróma.

Medovková limonáda

  • hrsť lístkov medovky
  • lyžička hnedého cukru
  • citrónová šťava
  • sóda
  • ľad

Lístky medovky podrvíme s cukrom a citrónovou šťavou v mažiari (alebo v pohári), zalejeme sódou a doplníme ľadom. Pre zelenkavú verziu medovku s cukrom a citrónovou šťavou poriadne rozotrieme na kašu, zlejeme trochou sódy cez jemné sitko a precedenú tekutinu dolejeme sódou s ľadom.

Campari s medovkou

  • campari
  • citrónová šťava
  • lístky medovky
  • sóda
  • ľad