Každý posledný piatok v mesiaci sa zvykneme s kolegami stretnúť hodinu pred koncom pracovnej doby na tzv. happy hour. Vždy jeden z nás pohostí ostatných vínkom a nejakým drobným občerstvením. Aby sme sa všetci videli a neformálne porozprávali. Firemná kultúra, ktorá zamestnávateľa nestojí ani euro.
Každý hostí podľa svojich možností. Niekto len otvorí vrecko čipsov a orieškov, iný nakúpi chlebíčky a zákusky, niekto sa pochlapí a pripraví domácu špecialitu alebo koláčik a našli sa aj takí, čo zorganizovali elegantnú wine&cheese party alebo mini recepciu s kanapkami a dekoráciami.
Po roku a pol som bola opäť na rade ja. Minule som nachystala domácu oškvarkovú nátierku, klobásy a víno. Tentoraz sa mi ale nechcelo babrať s krájaním a natieraním chlebíkov, chcela som niečo rýchle, šikovné, bez špinavého riadu a dlhej prípravy a vymyslela jednohubky z lístkového cesta s tromi príchuťami. Všetko som si pripravila deň vopred a v piatok s hotovým pohostením vyrazila do práce. Slimáčiky boli k vínu ako stvorené, všetci si pochvaľovali a tak sme príjemne odštartovali ďalší krásny víkend.
Slimáky z lístkového cesta s tromi rôznymi plnkami
- 1 balenie lístkového cesta
- pesto
- 1 čili paprička alebo 1 lyžica čili pasty alebo 1 lyžička mletej červenej štipľavej papriky
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
- trocha oleja
- hrsť vlašských orechov
- 100 g tvrdého syra
Rúru si predhrejeme na 200°C. Plechy vyložíme papierom na pečenie.
Posekáme si vlašské orechy, postrúhame tvrdý syr. Roztlačíme cesnak a rozmiešame ho s trochou oleja, soli, čierneho korenia a nadrobno posekanou čili papričkou (alebo čili pastou alebo mletou paprikou) na hustú pastu.
Lístkové cesto si rozvaľkáme na tenučký plát. Rádielkom alebo nožom ho rozkrojíme na polovicu a každú polovicu ešte na 3 časti, aby sme dostali 6 rovnakých častí. 2 časti natrieme pestom, 2 čili pastou a 2 posypeme posekanými orechmi a strúhaným syrom. Každú natretú časť zavinieme a nakrájame na tenké kolieska – slimáky. Tie poukladáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre pár minút, kým sa nenafúknu a nezozlatnú.
Vychladnuté slimáky podávame k vínu alebo pivu ako drobné občerstvenie. Skladujeme uzavreté vo vzduchotesnej nádobe a spotrebujeme čo najskôr.
Tento vikend som robila az tri Tvoje jedla a zo vsetkych sme nadseni. Tak idem vsetky okomentovat 😀
Tieto slimaciky som robila na dnesne popoludnie pre navstevu. Zial tie, na ktore som sa najviac tesila (s pestom), som nestihla, pretoze chybajuce ingrediencie mi manzel zohnal az tesne pred obedom, ked uz som sa venovala priprave obeda a navsteve. Ale nevadi, urobim ich v tyzdni. Vsetci sme vsak boli nadseni, pretoze to konecne nebola ta „pizzova“ klasika s kecupom a sunkou, ktoru naozaj neznasam, ale rafinovana palivost cervenej a prijemna vyraznost zltej plnky. No mnam! Vdaka za napad 🙂
Ďakujem za komentár, teším sa veľmi!