Každý posledný piatok v mesiaci sa zvykneme s kolegami stretnúť hodinu pred koncom pracovnej doby na tzv. happy hour. Vždy jeden z nás pohostí ostatných vínkom a nejakým drobným občerstvením. Aby sme sa všetci videli a neformálne porozprávali. Firemná kultúra, ktorá zamestnávateľa nestojí ani euro.

Každý hostí podľa svojich možností. Niekto len otvorí vrecko čipsov a orieškov, iný nakúpi chlebíčky a zákusky, niekto sa pochlapí a pripraví domácu špecialitu alebo koláčik a našli sa aj takí, čo zorganizovali elegantnú wine&cheese party alebo mini recepciu s kanapkami a dekoráciami.

Po roku a pol som bola opäť na rade ja. Minule som nachystala domácu oškvarkovú nátierku, klobásy a víno. Tentoraz sa mi ale nechcelo babrať s krájaním a natieraním chlebíkov, chcela som niečo rýchle, šikovné, bez špinavého riadu a dlhej prípravy a vymyslela jednohubky z lístkového cesta s tromi príchuťami. Všetko som si pripravila deň vopred a v piatok s hotovým pohostením vyrazila do práce. Slimáčiky boli k vínu ako stvorené, všetci si pochvaľovali a tak sme príjemne odštartovali ďalší krásny víkend.

Slimáky z lístkového cesta s tromi rôznymi plnkami

  • 1 balenie lístkového cesta
  • pesto
  • 1 čili paprička alebo 1 lyžica čili pasty alebo 1 lyžička mletej červenej štipľavej papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • trocha oleja
  • hrsť vlašských orechov
  • 100 g tvrdého syra

Rúru si predhrejeme na 200°C. Plechy vyložíme papierom na pečenie.
Posekáme si vlašské orechy, postrúhame tvrdý syr. Roztlačíme cesnak a rozmiešame ho s trochou oleja, soli, čierneho korenia a nadrobno posekanou čili papričkou (alebo čili pastou alebo mletou paprikou) na hustú pastu.
Lístkové cesto si rozvaľkáme na tenučký plát. Rádielkom alebo nožom ho rozkrojíme na polovicu a každú polovicu ešte na 3 časti, aby sme dostali 6 rovnakých častí. 2 časti natrieme pestom, 2 čili pastou a 2 posypeme posekanými orechmi a strúhaným syrom. Každú natretú časť zavinieme a nakrájame na tenké kolieska – slimáky. Tie poukladáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre pár minút, kým sa nenafúknu a nezozlatnú.
Vychladnuté slimáky podávame k vínu alebo pivu ako drobné občerstvenie. Skladujeme uzavreté vo vzduchotesnej nádobe a spotrebujeme čo najskôr.