A nielen baza. Pivonky rozkvitli. Rozvoniavajú v kuchyni vo váze na celý byt. Víkend v záhrade bol opäť nabitý a hektický. A to sme ešte takmer polovicu soboty strávili v Nitre na vínnom festivale. Víkend sa niesol v znamení presádzania a vysádzania do záhrady.

Najprv sme vysadili muškáty do hrantíkov. Polovicu som si zobrala na balkón do Bratislavy. Po rokoch previsnutých muškátov som sa rozhodla pre guľovité. Z previsnutých som sa nemohla poriadne tešiť, viseli von z balkóna a nedali sa vidieť ani zvnútra, ani zvonka skrz rozložité vŕby pred naším domom. Tak som zvedavá, aké budú tieto. Tento rok experimentujem do závesného črepníka s million bells. Po rokoch netýkaviek to chcelo zmenu. Namixovala som dokopy 6 farieb, uvidíme, či sa im u nás bude dariť.

Vysadila som vavrín, wasabi, koriander a citrónovú trávu do bylinkovej záhradky. Zastrihala som medovku a mätu a urobila z nich zmrzlinu pre návštevu. Zrezala som aj pár listov rebarbory, ktoré priveľmi zasahovali do chodníka a založila na rebarborový výluh, ktorým chcem bojovať proti voškám na ruži. Babka tu voľakedy mala džungľu ruží, že sa okolo nich nedalo chodiť, aby sa človek nepopichal. Dnes nám zostal len jeden kríček. Každý rok mierne mení farbu kvetov, ale drží sa, listy má krásne lesklé a zdravé, púčiky však napadli vošky. Dúfam, že ekologický postrek zaberie.

Okrem hrabania sa v zemi sme aj dobre jedli. V sobotu sme mali špargľu, večer sme grilovali jahňacie rebrá a ananás. Ananás vyváľaný v hnedom cukre a škorici, ogrilovaný do karamelova bol veľkou pochúťkou, kombinácia teplého ananásu so škoricou prekvapila všetkých. No a v nedeľu sa vyprážali bazové kvety. Na spôsob tempury. Na sladko s bielym jogurtom a javorovým sirupom a na slano s domácou thajskou sladkou čili omáčkou. Vidieť svoje ani nie trojročné dieťa s chuťou jesť bazové kvety a prísť si ešte po dupľu, mi bolo odmenou najväčšou. Bola som na nás hrdá.

Tempura z bazových kvetov

  • 75 g hladkej múky
  • ½ lyžičky škrobu
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 175 ml studenej perlivej vody alebo sódy
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie
  • bazové kvety

V menšom hrnci alebo hlbšej panvici rozohrejeme dostatočné množstvo oleja (cca 4 cm od dna) na vyprážanie zhruba na 180°C. Z múky, škrobu, prášku do pečiva a vody vymiešame redšie cestíčko. Bazové kvety namočíme do cestíčka, necháme trochu odkvapkať a opatrne púšťame do horúceho oleja na pár sekúnd, kým sa cesto na kvetoch nenafúkne a nezozlatne. Vyberieme na kuchynskú servítku odkvapkať a ihneď podávame.

Thajská sladká čili omáčka

  • ½ šálky ryžového octu
  • ½ šálky a 2 lyžice cukru
  • ¼ šálky vody
  • 3 lyžice rybacej omáčky
  • 2 lyžice ryžového vína na varenie
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžice sušených čili vločiek
  • 1 a ½ lyžice škrobu + 3 lyžice studenej vody

Ocot, cukor, vodu, rybaciu omáčku, ryžové víno, pretlačený cesnak a čili vločky dáme do hrnca a privedieme k varu. Teplotu mierne znížime a varíme asi 10 minút, kým sa sa omáčka nezredukuje zhruba na polovicu. Teplotu znížime na minimum a do omáčky vlejeme škrob rozmiešaný vo vode. Dobre premiešame a za občasného miešania necháme zhustnúť. Nakoniec môžeme ešte doladiť chute podľa potreby, omáčka by mala byť v prvom rade sladká, potom kyslá, štipľavá a slaná. Omáčku prelejeme do sklenených fľaštičiek, necháme vychladnúť a uchovávame v chladničke. Používame ju ako ochucovadlo, omáčku, dip, dresing či marinádu podľa chuti a spotrebujeme čo najskôr, napr. do týždňa. Pred každým použitím omáčku vo fľaši pretrepeme.