Nemám vôbec chuť na mäso. Viem však, že by som nejaké mala jesť, aspoň trošku. Tak rozmýšľam, čo s tým. V tomto smere sa mi páčia ázijské jedlá, v ktorých sa používa vždy malé množstvo mäsa a pritom sa nimi zasýti viacero ľudí. Mäsom sa šetrí. Z rôznych dôvodov. Nie ako v Amerike, kde 200 g kus mäsa je len ako jednohubka. Všetky tie obludné pol či trištvrtekilové flaksne mäsa ma znechucujú.

Ale keď sme už pri tej Amerike, mäso mi tam chutilo. Bolo kvalitné a vždy dobre ochutené a pripravené. Presne na to myslím už dávnejšie. Že by som si dala nejaké to americké krčmové jedlo. Chutné mäso a k tomu rôzne dipy, omáčky, zelenina. Stačilo by mi poobhrýzať pár lepkavých kostičiek a mala by som čistejšie svedomie, že som do seba dostala trochu živočíšnych bielkovín a neminula zbytočne peniaze za veľa (u nás aj tak nekvalitného) mäsa. Pôst-nepôst.

Krídelká piri-piri s kapustovým šalátom coleslaw

  • kuracie krídla
  • 4 červené čili papričky
  • šťava z 2 limiet
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička mletého ďumbiera
  • soľ, olej
  • ½ hlávky bielej kapusty
  • 4 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 3 lyžice majonézy
  • 2 lyžice citrónovej šťavy alebo octu z bieleho vína
  • soľ, cukor

Kuracie krídla naložíme do piri-piri marinády, na ktorú si zmiešame nadrobno posekané čili papričky, limetovú šťavu, prelisovaný cesnak a mletý koriander, škoricu a ďumbier. Medzitým si postrúhame alebo najemno nakrájame cibuľu, kapustu a mrkvu, nasolíme, okyslíme citrónovou šťavou alebo octom a necháme odstáť.
Kuracie krídla vyberieme z marinády, poukladáme na plech s trochou oleja, dobre posolíme, pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry pri 180˚C na cca 45 minút. Počas pečenia krídla často obraciame a polievame odloženou marinádou, aby sa na nich utvorila lepkavá glazúra.
Pred podávaním šalát premiešame s majonézou a podľa potreby ešte dosolíme, dokyslíme alebo dosladíme. Čím je šalát dlhšie odležaný, tým lepšie chutí.