Vrátilo sa nám dobré počasie a konečne si môžeme užívať všetko, čo k júnu patrí. Z altánu je zase jedáleň i obývačka, z dvora ihrisko pre deti a zo záhrady špajza. Večer sa dá vonku dlho sedieť a na sobotňajšie večerné grilovanie sa teším celý týždeň. Uložíme deti spať a konečne si vydýchnem. Nemusím zdôrazňovať, že nám vždy neuveriteľne chutí. Jednoduché veci. Grilovaná špargľa, opečené chlebíky, slaninka do sklovita… a pohár vína k tomu.

Fantastický pocit nakrájať si na raňajky čerstvú uhorku, papriku a cibuľku zo záhrady. Natrhať si rôzne listy šalátu, rukoly, byliniek. Jesť na čerstvom vzduchu. O jahodách sa mi aj sníva. Mali sme už jahodové gule s tvarohom, piškótovú tortu s pudingom a jahodami, klasický francúzsky jahodový koláč, jahodovú bublaninu a ani jeden rok nesmú chýbať obligátne jahodové koktejly. Urobila som aj klasický jahodový džem, tentoraz vylepšený vanilkou.

Na začiatku sezóny sa poriadne najem čerstvých jahôd a hrášku a mám pokoj až do ďalšej jari. Tak aj tento rok jeme hráškovú polievku na sto spôsobov takmer obdeň, odporúčam napríklad s mätou alebo s kôprom. Alebo s mozzarellou a pestom. Bolo už aj rizoto, aj slaný koláč. Mám zdatného pomocníka, hrášok mi lúska po večeroch muž pri telke. A takto to dopadlo, keď som mu povedala, aby mi nejaký nafotil…


Jahodovo-rebarborový galette

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 1 lyžica práškového cukru
  • štipka soli
  • 120 g masla
  • 1 žĺtok
  • 50 ml mlieka alebo vody

Náplň:

  • 200 g rebarbory
  • 200 g jahôd
  • 75 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 citrónu
  • 3 lyžice mletých mandlí
  • 1 bielok
  • trocha hnedého cukru na posypanie

Z múky, cukru, soli, na kocky pokrájaného studeného masla a žĺtka rýchlo vypracujeme cesto buď v kuchynskom robote, alebo v rukách, kým nezačne mať konzistenciu mrveničky. Postupne prilievame mlieko alebo vodu, aby sa cesto spojilo do gule. Cesto odložíme zabalené vo fólii do chladničky na minimálne pol hodinu.
Očistenú rebarboru nakrájame na malé kúsky, umyté jahody odstopkujeme a podľa veľkosti necháme buď celé, alebo rozpolíme či rozštvrtíme. Ovocie v miske zasypeme cukrom, postrúhanou citrónovou kôrou, zľahka premiešame a necháme aspoň pol hodinu macerovať.
Rúru rozohrejeme na 200°C.
Vychladené cesto rozvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na kruh s priemerom cca 35 cm, tenké asi 2-3 mm. Horný papier odlúpneme a vyvaľkané cesto aj so spodným papierom preložíme na plech. Cesto posypeme vrstvou mletých mandlí tak, aby sme po obvode nechali asi 3-4 cm neposypaný okraj. Na mandle navrstvíme macerované ovocie a voľné okraje zahneme do stredu a mierne postláčame. Takto vzniknutú obrubu koláča potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme trochou hnedého cukru.
Dáme piecť do rúry na pol hodinu, kým sa cesto nesfarbí do tmavo-zlata. Koláč chutí najlepšie mierne vychladnutý, ale stále teplý. Len tak, alebo so šľahačkou či zmrzlinou.