Je to už takmer týždeň, čo sa uskutočnila jedna fantastická akcia – historicky prvé stretnutie slovenských foodblogerov naživo. Foodblogerská párty. Iniciátorom stretnutia bol Tomáš z Foodissima, ktorý to nielenže vymyslel, ale vymyslel to naozaj dokonale a štýlovo. Stretli sme sa v novej bratislavskej škole varenia Chefparade.

Na párty som sa veľmi tešila. Nielen preto, že som po dlhom čase mohla ísť medzi ľudí, ale mohla som ísť medzi zaujímavých ľudí, s ktorými mám veľa spoločného. Aj keď ich vlastne ani nepoznám. Napiekla som orechové štangličky, zabalila ich do alobalovej kyberkabelky á-la Jamie Oliver a vyrazila do ulíc.

… historicky prvé stretnutie slovenských foodblogerov…

Škola varenia ma nadchla. Krásny priestor s domáckou atmosférou a priateľským personálom ma hneď dostal. Je to skvelé miesto na súkromnú párty, keď máte malý byt, alebo si nechcete zašpiniť kuchyňu a pritom priateľov privítať po svojom, spoločne si niečo uvariť, upiecť, spoločne sa najesť a zabaviť.

Po úvodnom zoznamovaní a inštrukciách od našich kolegov Milana a Martina zo Chefparade sme sa voľne rozdelili na skupinky k piatim varným centrám a pripravili bohaté menu z celého sveta. Varilo sa indické kura murgh malai s cícerovými plackami, japonská tempura a suši, talianske hubové rizoto s pestom a thajské pad thai a francúzsky kohút na víne.

Vybrala som si thajský tým. Už len preto, že sme ako jediní nemali odborné vedenie, bola pre mňa príprava pad thai výzvou. A dobrodružstvo to naozaj bolo. Po úvodnom chaose z trochu vágneho receptu sme sa rozhodli spoľahnúť na vlastnú kuchársku intuíciu a skúsenosti. A urobili sme dobre. Sama som bola prekvapená, ako správne nás naša intuícia viedla a ako presne sme pad thai dotiahli do konca. Pochvala od Milana z Chefparade nám bola odmenou i zadosťučinením.

Čas letel nadzvukovou rýchlosťou a mňa prinútil predčasne odísť. Verím, že čokoládové koláčiky, ktoré si kolegovia po večeri pripravili ako dezert, boli sladkou bodkou za vydareným stretnutím a prísľubom k ďalším príjemným akciám v podobnom duchu. Do skorého videnia, priatelia!

(PS: Ďalšie informácie o prvom stretnutí slovenských foodblogerov čítajte na Foodissimo.eu)

Orechové štangličky

  • 250 g mletých orechov
  • 200 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 lyžica hladkej múky

Poleva:

  • 1 bielok
  • 150 – 200 g práškového cukru

Mleté orechy zmiešame s cukrom, vajcom a hladkou múkou, spracujeme na cesto a vyvaľkáme na 0,5 cm plát. Potrieme ho tenkou vrstvou polevy, na ktorú sme si do tuha vymiešali bielok s cukrom. Ostrôžkou nakrájame na cca 7 cm dlhé a 1 cm široké štangličky a dáme piecť do mierne vyhriatej rúry cca 150˚C na zhruba 10 – 15 minút, kým nezružovejú.

Fotogaléria: