Aby ste si nemysleli, že len vyjedáme priateľov a známych… ale opäť sme raz dostali krásne prebytky zo záhradky. Ďakujeme! Zima sa blíži, záhradu treba pomaly zazimovať, úrodu spracovať, takto sa k nám dostal aj obrovský zväzok šalvie na priamu spotrebu a trs citrónovej trávy na zazimovanie. Tiež mi je ľúto, že sa musím rozlúčiť so svojimi jednoročnými bylinkami, teraz sú opäť krásne, bujné a šťavnaté. Chladné noci a vlhkosť im skrátka svedčia. (Rovnako ako druhej úrode špenátu a rukoly.)

Zo šalvie som sa veľmi tešila. Nevedela som sa dočkať víkendu, keď ju spracujem. Hneď ako som sa od muža dozvedela, že budeme mať šalviu, mi bolo jasné, že konečne vyskúšam starú známu taliansku klasiku, vyprážané šalviové listy. Toto antipasto pre mňa predstavuje esenciu talianskeho kulinárskeho dôvtipu a prístupu k jedlu a vareniu. Veď uznajte, napadlo by vám vziať dva šalviové listy, šupnúť medzi ne ančovičku, namočiť do cestíčka a vypražiť? Vyprážať sa dá hocičo, ale šalvia? S ančovičkami??? Somarinka, ale geniálna. Keď si predstavím, že z jedného kríčka peknej šalvie by som mohla ponúknuť hosťom k pivu alebo vínu takúto originálnu chuťovku, neviem sa prestať usmievať.

Ak teda máte podobný problém, že neviete čo s prebytkom šalvie, spravte si náladu tiež. A pred tým, ako vypražíte šalviu v cestíčku, skúste ju aj bez cestíčka, len tak, vhodiť pár suchých lístkov do horúceho oleja. Krásna textúra, lístky krehučké ako motýlie krídla, roztápajúce sa na jazyku, zážitok.

Vyprážané listy šalvie so sardelkami

  • 30 veľkých listov šalvie
  • cca 5 filiet sardeliek (alebo slaných očiek)
  • 1 vajce
  • 2 lyžice hladkej múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • mlieko
  • olej na vyprážanie
  • soľ

Vždy medzi dva opláchnuté a osušené listy šalvie vložíme kúsoček (zhruba tretinu filety, ale kto má rád sardelky, môže dať aj viac) sardelky, stlačíme a odložíme nabok.
Vajce, múku a prášok do pečiva zmiešame v miske a rozriedime mliekom na polotekuté cestíčko (zhruba ako na palacinky). Na panvici si rozohrejeme 1 – 2 cm oleja na vyprážanie.
Pripravené šalviové „sendviče“ obalíme v cestíčku a vkladáme do oleja na zhruba pol minúty z každej strany opražiť do zlatohneda. Po vybratí z oleja ich necháme odkvapkať na kuchynskom papieri a ešte teplé trošku posolíme.
Podávame ihneď ako malé predjedlo alebo chuťovku k pivu alebo vínu.

Crostini s ricottou, karamelizovanou tekvicou a vyprážanou šalviou

  • pečivo
  • ½ strúčika cesnaku
  • 250 g ricotty
  • 1 citrón
  • štipka soli a mletého čierneho korenia
  • listy šalvie
  • olej na vyprážanie
  • štipka soli
  • ½ menšej maslovej tekvice
  • 50 g masla
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • ¾ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia

Rúru si predhrejeme na 180°C. Roztopíme maslo. Tekvicu ošúpeme, vyberieme z nej jadierka a nakrájame na malé kocky. Na plechu na pečenie premiešame tekvicu s roztopeným maslom, cukrom, soľou a čiernym korením a dáme na 20 – 30 minút piecť do mäkka. Občas premiešame, aby tekvica rovnomerne skaramelizovala. Vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť.
Na panvici rozohrejeme olej na vyprážanie a vhodíme doň opražiť suché lístky šalvie na pár sekúnd. Vyberieme a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri. Ešte teplé posolíme.
Ricottu vymiešame so soľou, mletým čiernym korením, postrúhanou kôrou z celého citróna a troškou citrónovej šťavy.
Pečivo si nakrájame na hrubšie plátky, nasucho ich opečieme z oboch strán (na grilovacej panvici alebo v toastovači) a jemne potrieme cesnakom. Na ne navrstvíme za lyžicu ricotty, pár kúskov tekvice, po dva menšie vypražené lístky šalvie a podávame ihneď s mesiačikmi citróna na pokvapkanie.