Keby ste takéto ešte teplé koláče ponúkli návšteve, ľutovali by vás (alebo obdivovali), že ste pol dňa strávili v kuchyni pečením a upratovaním. Ak vás nejaká rovnaká šikuľka neprekukne, ani im to nevyhovárajte. Diskrétne mlčte a tešte sa z pozornosti. Nikto nemusí vedieť, že tá voňavá nádhera na tanieri trvala 15 minút aj s prípravou a zostal vám po nej len jeden špinavý nôž. Doslovne.

Objavením hotového, vyvaľkaného a v pečiacom papieri zvinutého (pizzového, lístkového a croissantováho) cesta v chladiacich boxoch supermarketov sa môj život veľmi zjednodušil. Niežeby som niekedy vypekala kysnuté koláče, ťahané štrudle alebo medové pláty, bez nich sa bez problémov zaobídem, ale prišlo mi zaťažko vaľkať aj kupované „kocky“ hotového lístkového cesta. Odvtedy mám v chladničke takmer vždy nejaké po ruke a veľmi rada s nimi pracujem a vymýšľam. Sú veľmi univerzálne, pečiem z nich na slano aj nasladko a jediné, čo mi ešte chýba ku šťastiu je cesto „phylo“ (niečo ako štrudľové), tenulilinké plátky cesta oddelené papierom, z ktorých vykúzlite chrumkavé vrstvené košíčky, taštičky alebo dezerty typu baklava. Raz sa hádam dočkám aj toho…

Croissantové slimáky

  • croissantové cesto
  • maliny (alebo iné drobné ovocie alebo džem)
  • práškový cukor

Na rozprestreté vyvaľkané cesto poukladáme ovocie, nie tesne až po okraje a z dlhšej strany zavinieme. Zvitok nakrájame nožom na cca 3 cm kolieska a poukladáme ich na plech na pečiaci papier, v ktorom bolo cesto pôvodne zabalené. Vložíme do dobre vyhriatej rúry na 200 – 220°C a pečieme cca 15 minút, kým nie sú slimáky prepečené. Po upečení ešte posypeme práškovým cukrom.