Takáto zima má jednu výhodu. Teplé jedlá a nápoje. V baroch, kaviarňach a reštauráciách som zatiaľ videla len jednu alternatívu k nudným vrecúškovým čajom – čaj z čerstvej mäty. Ale inak nič. Škoda. Je toho toľko, čo by sa dalo vymyslieť. Kamarátka Marianka mi raz spomínala, aký úžasný je škoricový čaj – prevarená voda s celou tyčinkou škorice. Hmmm, viem si predstaviť tú mierne štipľavú chuť a arómu, čo roztopí aj ľadové cencúle. Alebo prevarené hviezdičky badiánu, klinčeky, kardamón. A čerstvé bylinky. Rozmarínový alebo dúškový čaj. Muž mi priniesol z Turecka veľké balenia celej škorice a kardamónu, mám čo robiť, aby som ich spotrebovala, kým stratia arómu.

S lepšou ponukou v obchodoch sa možnosti rozšírili aj o exotickejšie príchute. S ďumbierom, limetkami, citrónovou trávou či kumkvátmi sa dajú vymýšľať kombinácie do aleluja. S trochou medu, trstinového cukru a citróna si namiešate životabudič, aký len chcete. Minulý týždeň si kolegyňa v práci urobila ďumbierový čaj s medom, ktorým vzbudila pozitívny ohlas u ostatných kolegov. Stačí málo a pracovný deň môže byť hneď krajší. A to nehovorím o tom, že v lete si podobne môžete pripraviť aj ľadové čaje. Ale teraz si idem rýchlo uvariť niečo horúce.

Kardamónový čaj s mätou a citrónom

  • 1 lyžica toboliek kardamónu
  • čerstvá mäta
  • citrónová kôra
  • citrón
  • (med)

Vodu prevaríme s kardamónom a necháme 5-10 minút vyluhovať. Prelejeme do šálky alebo pohára s čerstvou mätou a citrónovou kôrou. Dochutíme plátkom citróna a podľa chuti aj medom.

Čaj z ďumbiera a citrónovej trávy

  • 3 cm kus ďumbiera
  • 2 stonky citrónovej trávy
  • limetka
  • (trstinový cukor)

Ďumbier očistíme a nakrájame na plátky. Stonky citrónovej trávy zbavíme vrchných vrstiev listov, zrežeme suché konce a čepeľou noža ich mierne rozmliaždime, aby sme uvoľníli arómu. Zalejeme vriacou vodou a necháme vyluhovať podľa chuti. (Pozor, ďumbier štípe.) Čaj môžeme scediť, dochutiť limetovou šťavou a cukrom.