Na bývaní na dedine sa mi páči, že tam ešte funguje výmenný obchod, respektíve „ja tebe, ty mne“. Niekto má domáce vajíčka, niekto med, iný zase famózne broskyne alebo morky. A najlepšie sa vymieňa za domácu barackovicu alebo víno. Nám sa takto občas pritrafí aj králik. Vákuovo baleného chladeného králika vídam aj v supermarkete, ale domáci je domáci. Viete odkiaľ je, že k vám necestoval cez pol Európy a teda je čerstvý. Takýto dar si vážim o to viac, že v obchode je poriadne drahý.

Nikdy som nechápala v „Slunce, seno, jahody“, keď malý Jirka nechcel jesť králika. Ani „tu přední nohu“. Ja by som králika jedla ochotne aj viackrát do týždňa. Teda ak by nebol stále len na smotane. Králičie mäso považujem za rovnako variabilné ako kuracie a vedela by som si ho predstaviť na veľa spôsobov. Aspoň na toľko, aby sa mi neomrzel. Najradšej mám králika pečeného. Pekne naporciovaného, na výraznej zelenine alebo ovocí, s mnohými koreniami a bylinkami a na víne, ktoré ku králikovi dotvorí skvelú omáčku. Je to osvedčená kombinácia, ktorá by stopercentne chutila aj tým, čo si myslia, že králika nemusia. Na túto ročnú dobu sa vynikajúco hodí napríklad ľahšie červené víno s červenými jablkami a ako príloha zemiaky na cibuľke.

Králik na červenom víne s jablkami

  • králik
  • 0,5 – 1 l ľahšieho červeného vína
  • 3 – 5 bobkových listov
  • celé čierne korenie
  • celé nové korenie
  • 1 cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • rastlinný olej
  • 3 – 5 jabĺk
  • tymian

Naporciovaného králika na noc namarinujeme v polovici červeného vína, celom korení, na osminky nakrájanej cibuli, bobkových listoch. Na druhý deň pokvapkáme pekáč trochou oleja, poukladáme naň kusy králika, zalejeme marinádou s korením, pridáme zvyšok vína, posolíme, medzi kúsky mäsa poukladáme neošúpané, na osminky pokrájané jablká, celé strúčiky cesnaku a čerstvý tymian. Dáme zakryté piecť do predhriatej rúry najprv na 1 hodinu na 190˚C a druhú hodinu na 170˚C. Ak treba, po hodine podlejeme trochou vody a na posledných 10 minúť necháme odokryté v rúre zapiecť do červena.