Dobre, na prvé rande, alebo príležitosť, keď treba urobiť dobrý dojem, by som rebierka asi neodporúčala. Inak si myslím, že rebierka do spoločnosti určite patria. Keď mi mama povedala, že jej prídu kolegovia na meninovú oslavu a bude robiť rebierka, trochu ma výber hlavného chodu prekvapil, ale nakoniec, prečo nie? Veď my sme mali rebierka dokonca aj na svadbe. A podľa kôp obratých kostí na tanieroch bolo jasné, že to bola dobrá voľba.

Zhodou okolností sme mali pred časom rebierka aj my a mohla som mame poradiť skvelý tip na urýchlenie ich prípravy a vylepšenie chuti. Fígeľ je v naložení rebierok na noc do kyslého nálevu, ktoré skráti čas ich pečenia. (Podobne sa postupuje napríklad aj pri šašlikoch, kde od kyslého nálevu húževnatejšie mäso krásne skrehne.) Dokončovacia marináda na potieranie im už len dodá výslednú chuť a lepkavú glazúru. Mamine rebierka mali veľký úspech. Podľa povytieraného plechu bolo jasné, že sa hostia cítili veľmi dobre. A to je aj moja rada na záver – ak chcete uvoľniť atmosféru pri stole, dajte si rebierka! Veď kto by sa pri obhrýzaní kostí, s mastnými ústami a lepkavými prstami vedel tváriť vážne?

Sladko-kyslé rebierka

  • bravčové rebierka
  • 1 šálka (jablčného) octu
  • 4 šálky vody
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica mletého čierneho korenia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 citrón alebo limeta
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička tabasca
  • 1 lyžička worchestrovej omáčky
  • 1 lyžička sójovej omáčky
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka mletej rímskej rasce
  • štipka čili
  • soľ, čierne korenie

Na kyslo-slaný nálev zmiešame ocot, vodu, soľ, čierne korenie a rozdrvené celé strúčiky cesnaku. Zalejeme ním rebierka a necháme cez noc odležať. Potom ich povyberáme z nálevu, poukladáme na hlbší plech alebo pekáč, podlejeme trochou nálevu, prikryjeme alobalom a pečieme v rúre na 160˚C do mäkka, kým kosti nezbelejú a mäso nezačne odpadávať od kosti. Potom rebierka potrieme marinádou, na ktorú sme si zmiešali šťavu z takmer celého citróna (časť si necháme na podávanie), med, tabasco, worchester, sójovú omáčku, roztlačený cesnak, rímsku rascu, čili a podľa chuti aj soľ a čierne korenie. Zvýšime teplotu na 190˚C a odokryté zapečieme do zlatista. Počas dopekania rebierka obraciame a potierame marinádou.
Podľa množstva rebierok môžeme množstvo nálevu aj marinády zdvojnásobiť a podobne.
Rebierka podávame pokvapkané citrónom/limetou a napríklad s jednoduchým rukolovým šalátom a šalátom z bielej reďkovky.