Aké ťažké je vybrať si jedlo v priemernej stredoeurópskej reštaurácii som sa opäť raz presvedčila cez víkend. Tentoraz v Maďarsku. Či v Čechách, na Slovensku alebo v Maďarsku, všade tá istá mizéria a zápach prepáleného oleja. Fantázia a fortieľ kuchárov siaha od vyprážaného rezňa k vyprážanému karfiolu a všeobecná záľuba Stredoeurópanov v pojedaní mŕtveho jedla a odpadkov ich v podobných „zhovadilostiach“ nijako neobmedzuje. Nehádžem všetkých do jedného vreca, nájdu sa aj tu skvelé podniky a nadštandardná kvalita, ale nazerajúc do tanierov spolustolovníkov (aj detí) väčšinou zostávam v šoku.

… nazerajúc do tanierov spolustolovníkov (aj detí) väčšinou zostávam v šoku.

Viem, že si nepochutím, ale aspoň sledujem čašníkov, ostatných stravníkov a ak sa dá, vychutnávam si pekný výhľad, živú hudbu alebo milú spoločnosť. Nechcem uraziť hostiteľov, držím jazyk za zubami, ale aj tak sa vždy čudujem, ako dokáže kuchyňa znehodnotiť suroviny a pochovať aj posledné zvyšky chuti, arómy a výživných látok. Proti hydinovým prsiam plneným šunkou a syrom nemám vôbec nič. Nepovažujem ich síce za niečo úžasné, ale dajú sa pripraviť veľmi jednoducho a zdravo. Z fláku tĺčikom rozbitého a vysušeného prsa, naplneného lacnou šunkou a plátkovým syrom, vypraženého v trojobale alebo v zemiakovej placke a ešte poliateho smotanovou omáčkou a posypaného strúhaným syrom mi je zle nielen od žalúdka. Bolí ma aj srdce.

Plnené kuracie prsia s paradajkovou omáčkou

  • kuracie prsia
  • sušená šunka
  • syr parmezánového typu
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • (žlté) paradajky
  • cibuľa, cesnak
  • citrónová šťava, soľ, cukor, (biely) vínny ocot
  • tymian

Kuracie prsia pozdĺžne rozrežeme na 2 – 3 tenké plátky. Plátky posypeme mletým čiernym korením a poukladáme na ne tenkú vrstvu sušenej šunky, hobliny syra a lístky bazalky. Opatrne zavinieme a položíme do naolejovaného pekáča. Závitky ešte potrieme olejom a ak treba pripichneme ich špáradlom, aby sa nerozpadli. Dáme piecť do rúry na cca 170°C na zhruba 20 minút, kým sa neprepečú, ale dávame pozor, aby sme prsia príliš nevysušili. Závitky podávame s paradajkovou omáčkou, na ktorú sme na cibuľke a cesnaku rozdusili paradajky. Ochutíme ju podľa gusta trochou soli, cukru, octu, citrónovej šťavy a tymianu a prepasírujeme cez jemné sitko. Kuracie závitky môžeme podávať s listovým šalátom alebo grilovanou zeleninou.

Marinovaná grilovaná cukina

  • cukina
  • slnečnicový a olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • (medový) ocot alebo balzamiková redukcia
  • čili alebo červená paprika kápia – nemusí byť
  • mäkké bylinky podľa chuti
  • citrónová šťava a kôra

Umytú cukinu nakrájame na tenké plátky a potrieme ich z oboch strán (slnečnicovým) olejom. Na rozpálenom grile alebo grilovacej panvici plátky opečieme z oboch strán, pokým nepovädnú. Grilovanú cukinu poukladáme na servírovací tanier, posolíme, posypeme čerstvo mletým čiernym korením a pokvapkáme marinádou z olivového oleja, octu a citrónovej šťavy. Necháme takto aspoň pol hodiny marinovať. Pred podávaním posypeme nadrobno posekanou papričkou, postrúhanou citrónovou kôrou a lístkami byliniek. Cukinu podávame samostatne ako chuťovku k čerstvému chlebu alebo pečivu, alebo ako prílohu k mäsu.