Chodím si po záhrade, sledujem všetky tie papriky a rozmýšľam, čo s nimi… Baranie rohy, alma paprika, biela paprika, kápia, feferónky, zelené čili, červené čili… Už niekoľko dní je horúce počasie, inšpirujem sa teda štipľavými mexickými jedlami. Jesť v horúcom počasí štipľavé jedlá je osvedčený trik, ako sa ochladiť.

Ľudia zvyknú plniť a zapekať papričky jalapeño a jedia ich ako jednohubky k pivu. Hľadám teda nejakú zaujímavú plnku, ktorou by som naplnila naše malé zelené štipľavé papričky. Celkom sa mi pozdáva recept od Thomasiny Miersovej, expertky na mexickú kuchyňu, trochu si ho upravím a výsledok je famózny. Papričky sa rozchytali ako teplé rožky. Nabudúce spravím dvojitú dávku.

Plnené štipľavé papričky

  • 8 malých papričiek
  • 2 plátky údenej slaniny
  • 1 jablko
  • 2 šalotky alebo 1 menšia cibuľa
  • 2 vetvičky tymianu alebo rozmarínu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 krajec bieleho chleba
  • citrón
  • 140 g slaného syra balkánskeho typu alebo fety
  • 70 g syra parmezánskeho typu
  • olivový olej

Papričky aj so stopkami rozkrojíme na polovice, odstránime jadierka a žilky. Z chleba odstránime kôrku a striedku nahrubo rozmrvíme v kuchynskom robote. Na panvici na troche oleja do sklovita roztopíme na kocky pokrájanú slaninu, pridáme nadrobno pokrájanú šalotku a na malé kocky pokrájané očistené jablko. Mierne orestujeme, pridáme nadrobno posekaný tymian alebo rozmarín, cesnak, dochutíme soľou a čiernym korením a necháme mierne vychladnúť. Potom premiešame so šťavou z polovice citróna a rozdrobeným slaným syrom. Zmesou naplníme polovice papričiek a posypeme rozmrvenou striedkou chleba a strúhaným parmezánom, pokvapkáme olivovým olejom a zapečieme na plechu v rúre pri 160 – 180˚C dozlatista asi 20 – 25 minút.