„Také sprav!“, ozve sa často manžel, keď so mnou náhodou pozerá nejaké to varenie v telke. Naposledy pri sledovaní Nigelly, keď ho fascinovali nafúknuté pokrievky z lístkového cesta na zapekacích miskách s anglickými kuracími pájmi. S anglickou kuchyňou som zvyčajne opatrná, viem, že nie všetko chutí tak, ako si predstavujem. V Belfaste som si raz v typickej krčmičke dala anglickú klasiku – zemiakovú kašu s klobáskami v domnení, že na tom nemôže byť nič zlé – a dopadlo to katastrofálne. Naopak, v Londýne som si celkom pochutila na „žabe v diere„, ale to sme dlho-predlho hľadali a vyberali podnik, ktorý stihol prejsť modernizačnými procesmi nielen v interiéri, ale hlavne v kuchyni. Na slávnom trhu na Portobello Road si zase svokra asi dve hodiny vyberala z množstva ponúkaných dobrôt a keď si nakoniec vybrala, po prvom zahryznutí letel milý, krásny špenátový koláč rovno do koša…

Ochutnať kurací ani iný mäsový páj som si nikdy v Anglicku netrúfla, ani som nepomýšľala na to, že si ho niekedy urobím doma, ale nakoniec ma manželov (a Nigellin) entuziazmus dostal. Zhodou okolností som mala všetky potrebné ingrediencie doma, tak som sa na druhý deň do „kuraťa pod pokrievkou“ pustila. Výsledok nás milo prekvapil a ja som sa opäť presvedčila, že Nigelline recepty fungujú.

Chicken and Mushroom Pie

(Kuracie mäso so šampiňónmi zapečené s lístkovým cestom)

  • 1 balenie vyvaľkaného lístkového cesta
  • 2 kuracie prsia alebo rovnaké množstvo vykostených stehien
  • 6 – 8 šampiňónov
  • 4 plátky slaniny
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 dl vody alebo vývaru
  • múka
  • sušený tymian
  • trocha masla
  • 1 lyžica dezertného vína
  • soľ, čierne korenie

Rúru predhrejeme na 200 – 220˚C. Na panvici vypečieme na pásiky pokrájanú slaninu, pridáme roztlačený cesnak a pokrájané šampiňóny a chvíľu opekáme. Kuracie mäso nakrájame na kocky, posolíme, okoreníme a obalíme v múke a sušenom tymiane. Do panvice so šampiňónmi pridáme kúsok masla a keď sa roztopí, pridáme kuracie mäso. Opražíme, kým sa mäso nezatiahne, podlejeme vodou alebo vývarom, dezertným vínom a necháme prevrieť, kým sa nevytvorí omáčka. Okraje zapekacích misiek potrieme vodou a obalíme pásikom lístkového cesta. Zo zvyšku cesta vykrojíme pokrievky a prilepíme ich na okraje misiek. Vidličkou ich po okrajoch popritláčame, aby dobre tesnili. Pokrievky z lístkového cesta ešte zvrchu poprepichujeme, aby mala kadiaľ unikať para a vložíme do rúry na zhruba 20-30 minút, kým sa lístkové cesto neprepečie.