Musím sa ešte vrátiť k prvým dňom tohoto roka a k dezertu, ktorý som už z časových a kapacitných dôvodov nestihla na Silvestra upiecť. Mal byť pôvodne narodeninový, čiastočne ako prekvapenie, čiastočne na želanie. Nie je to žiadna okázalá torta, preto som nechcela nič ponechať na náhodu a rozhodla som sa do tohoto „koláča“ zainvestovať a pripraviť ho z pôvodných anglických surovín. V M&S som poctivo nakúpila všetky typy cukrov, dokonca aj „self-raising“ múku a prášok do pečiva. Kúpila som aj pravú vanilku, lahôdkové (mäkké) sušené slivky.

Netuším teda, ako tento koláč chutí zo slovenskej múky a cukru. Išla som na istotu a chcela maximálne napodobniť skvostný chuťový zážitok, ktorý sme mali v Prahe a musím povedať, že sa mi to dokonale podarilo. Koláč i recept sa osvedčili a keďže chcel manžel zobrať tento dezert do práce ako pohostenie pre kolegov, robila som ho hneď dvakrát. „Koláčik“ vraj spôsobil ošiaľ – dokonale totiž klame telom. Za normálnych okolností by ste oň nezavadili pohľadom. Pôsobí nenápadne a obyčajne. Ale keď vám ho niekto ponúkne a ochutnáte, stratíte reč. A tieto reakcie ľudí je naozaj zábavné sledovať. Ako ticho stoja a neveria vlastným zmyslom. Čistý chuťový šok.

Niet sa čo čudovať, sticky toffee pudding vyhral minulý rok v čitateľskom hlasovaní časopisu delicious. o najpopulárnejší britský dezert. Kto by to povedal do nudného britského „pudingu“, že? Manželovi kolegovia sa ma už pýtali, čo bude ďalej? Ako chcem tento zážitok u nich prekonať? Je dosť pravdepodobné, že ho už neprekonám, ale keďže si pýtali recept, môžu si ho aspoň zopakovať.

Sticky Toffee Pudding

  • 75 g masla
  • 180 g sušených sliviek alebo datlí
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 75 g cukru „golden caster“
  • 75 g cukru „light muscovado“
  • 2 vajcia
  • 180 g múky „self-raising“
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli

Karamelová „toffee“ omáčka:

  • 125 g masla
  • 80 g cukru „dark soft brown“
  • 40 g cukru „golden caster“
  • 1 vanilkový struk
  • 200 ml smotany na šľahanie

Rúru si predhrejeme na 160°C. Zapekaciu misu alebo formu na koláč vymastíme. Sušené, vykôstkované slivky alebo datle nasekáme nadrobno, zalejeme 275 ml horúcej vody, posypeme sódou bikarbónou a necháme napučať.
Zmäknuté maslo si vymiešame s cukrami dopenista, potom postupne zašľahávame po jednom vajcia, zamiešame múku s práškom do pečiva a soľou a nakoniec do zmesi vlejeme napučané slivky aj s vodou. Dobre premiešame a vylejeme do pripravenej vymastenej zapekacej misy. Pečieme 30 – 35 minút, kým sa cesto nezačne oddeľovať od okrajov.
Medzitým si spravíme karamelovú omáčku. V hrnci s hrubým dnom si rozpustíme maslo, pridáme cukry a nakrojený a vyškrabaný vanilkový struk. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom vlejeme smotanu a varíme silným varom asi 5 minút do zhustnutia.
Upečený, ešte teplý koláč zalejeme teplou omáčkou a veľkou lyžicou nakladáme jednotlivé porcie, alebo porcie teplého koláča zalievame teplou omáčkou až v servírovacích miskách.