Dovolenkujete? Ste na cestách? Oddychujete? My áno, preto tu bude počas júla a augusta pomalšie tempo a voľnejšie témy – hlavne prázdninové inšpirácie a tipy, spojené s cestovaním za jedlom a spracúvaním bohatej letnej úrody. A tým dnes aj začneme…

Záhrada je na vrchole. Bujná, dusná, zelená džungľa. Odteraz z nej budú plody a zeleň už len ubúdať, až nakoniec celá úplne zoschne, opadá a osirie. Ale teraz je čas užiť si zeleniny do sýtosti. Obraciam sa na osvedčené zdroje zeleninovej inšpirácie – knižky a recepty od Ottolenghiho, Nigela Slatera, April Bloomfieldovej… a nedá mi pritom nemyslieť na brexit. Aká irónia osudu. Krajina (paradoxne s najzosmiešňovanejšou gastrokultúrou na svete), ktorá v Európe odštartovala novú vlnu kulinárskeho obrodenia, sa od Európy odvrátila a spustila vlnu úplne inú. Našťastie, jej gastrokultúrna kolonizácia Európy zapustila korene dosť hlboké na to, aby sme ostali prepojení aspoň na tanieroch.

… a nedá mi pritom nemyslieť na brexit.

Ako v prípade April Bloomfieldovej, ktorá má síce svoj osobný brexit (do New Yorku) už za sebou, ale možno vďaka nemu ju dnes poznáme a jeme. Dokázala nás aj za oceánom namotať na britské suroviny a kombinácie chutí. O potočnici snívam už roky. Kedy si ju už budeme môcť kúpiť aj u nás? Zatiaľ som teda zháňala semienka. Skúšala pestovať v záhrade. Nič. O potočnici som snívala tak vehementne a nahlas, až sa môj sen stal aj snom môjho muža. A odkedy videl v knižke April Bloomfieldovej A Girl and Her Greens jej potočnicovú polievku, štafetu snenia prebral on. A úspešne. Tradáááá. Dopestoval potočnicu v Bratislave na balkóne! How cool is that?

A nielen na britské chute nás April namotala. Potvrdzuje, že nezáleží na tom, kde žijete a akej ste národnosti, ale ako žijete a ako si dokážete zo všetkého zobrať len to najlepšie (a najchutnejšie). Spoznať, čo dobré tá ktorá kultúra ponúka a tešiť sa z toho. Ako napríklad „červený zátar“. Prineste si (nechajte si doviezť od priateľov) z ciest sumach a spravte si vlastný, čerstvý zátar. Aj doma si tak užijete vône a chute diaľav a exotiky. S pasom, či bez neho, s otvorenou mysľou žiadne hranice neexistujú. Nesnívajte doma, poďte do sveta!

Potočnicová polievka s mladým cesnakom

  • 2 hlavičky mladého cesnaku
  • 100 g masla
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 lyžička soli
  • 450 g zemiakov
  • 450 ml plnotučného mlieka
  • 450 g potočnice (aj so stonkami)
  • 100 ml olivového oleja
  • crème frâiche
  • drvené (čierne) korenie
  • (čili podľa chuti)

Na masle opražíme pokrájanú cibuľu, cesnak, posolíme a necháme pod pokrievkou pomaly dusiť úplne domäkka. Potom pridáme očistené a pokrájané zemiaky, mlieko, 450 ml vody, privedieme k varu a ďalej pomaly varíme, kým sa zemiaky neuvaria domäkka. Nakoniec pridáme pokrájanú, umytú potočnicu a varíme, kým úplne nezvädne a nezmäkne. Pridáme olivový olej, stiahneme zo sporáka a po menších dávkach rozmixujeme dohladka.
Rozmixovanú polievku prelejeme späť do hrnca, dochutíme soľou, ak ešte treba a udržiavame teplú.
Polievku podávame teplú, s trochou crème frâiche, pár kvapkami olivového oleja a podrveným korením. (Kto má chuť, môže pridať trocha čili na priostrenie.)

Nové zemiaky a zelená fazuľka s červeným zátarom

  • nové zemiaky
  • zelená fazuľka
  • červený zátar
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie

Koreniaca zmes červený zátar

  • 1 lyžica nasucho opečených sezamových semienok
  • 2 lyžice sumachu
  • 2 lyžice posekaných lístkov čerstvého oregana
  • 2 lyžice lístkov čerstvého tymianu
  • ½ lyžice vločkovej soli

Na koreniacu zmes červený zátar si v malom (ručnom) mixéri rozmixujeme alebo v mažiari podrvíme lístky oregana a tymianu so soľou a sumachom a nakoniec zmiešame s nasucho opečeným sezamom.

Nové zemiaky a zelenú fazuľku uvaríme zvlášť v slanej vode domäkka. Zmiešame s koreniacou zmesou červený zátar, olivovým olejom podľa potreby a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a mletým čiernym korením podľa chuti.
Podávame ako prílohu teplé alebo izbovej teploty.