Narodila sa mi neterka. Rozmýšľaľa som nad dezertom na jej počesť. Inšpirovalo ma šampanské, ktoré sme chladili na zapitie jej narodenia. Spomenula som si na jeden z najobľúbenejších britských dezertov – ovocné želé, ktoré sa zvykne robiť aj zo šampanského. Týmto dezertom bábätko oslávime i zapijeme súčasne.

Tento rok máme v záhrade ovocnú novinku – machovku peruánsku a keďže práve v týchto dňoch dozrieva, použila som ju do želé namiesto tradičného bobuľového alebo iného letného ovocia. Okrem toho, že sa skvele hodila k šampanskému, vyzerala v pohároch slávnostne a luxusne. Presne tak, ako sme pri tejto krásnej príležitosti potrebovali. Tak, na zdravie!

Želé zo šumivého vína s machovkou

  • fľaša šumivého vína
  • 50 – 100 g cukru (podľa chuti)
  • 2 balenia plátkovej želatíny
  • machovka peruánska

Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať. Cca 2 dl vína zahrejeme s cukrom do bodu varu, odstavíme a vložíme doňho vyžmýkanú napučanú želatínu. Rozmiešame, kým sa želatína nerozpustí a nakoniec vlejeme zvyšok vína. Do formičiek alebo pohárov dáme časť ovocia, zalejeme do polovice vínom a dáme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí zvyškom vína zalejeme zvyšné ovocie a opäť dáme do chladničky stuhnúť. Týmto vytvoríme efekt plávajúceho ovocia v želé. Podávame so šľahačkou a/alebo s ovocím.