Boli časy, keď som za celý rok nezjedla nič zavárané, lebo som všetko sterilizované ovocie i zeleninu považovala za mŕtve. Postupne som však začala meniť názor, keď som si uvedomila, že neoddeliteľnou súčasťou všetkých veľkých gastro kultúr je aj rôzne spracovávanie a uchovávanie potravín (nielen na horšie časy). Z ekonomického, ekologického, ale aj zdravotného hľadiska je pre človeka určite prijateľnejšie byť sebestačný. Nekupovať. Nedovážať. Nejesť nesezónne.

Skúsim túto zimu ešte viac využívať zaváraniny. Sedmičku cvikly zvládnem na posedenie, s tou problém nemám. Celkom si viem predstaviť, že by som k miske praženej ryže zjedla napríklad kopec baraních rohov. (Veď aj toť nedávno, na svadbe našich priateľov. Bolo pečené prasiatko a z „kyslých“ mís ako prvé boli fuč práve baranie rohy. Čiastočne som na tom mala zásluhu ja.) No a zaradím tento rok aj novinku. Čatní. Perfektný spôsob, ako využiť prerastené cukiny, unavené baklažány, popadané ovocie. Pozbierala som nejaké tie slivky, jablká, tuším aj jedna broskyňa sa tam dostala a večer, keď deti zaspali, som sa postavila ku sporáku.

Apropos, keď nám suseda týždeň na to podávala cez plot na ochutnanie fľaštičku svojej domácej slivkovej čokolády, mali sme sa jej hneď čím revanšovať. Čatní je zaujímavý jedlý dar. A aj tie horšie časy s ním budú o niečo príjemnejšie.

Jablkovo-slivkové čatní

  • 8 šálok pokrájaného mäkkého ovocia (alebo zeleniny)
  • 2 červené cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka hnedého cukru
  • ½ šálky jablčného octu
  • ½ šálky sušených brusníc
  • 1 lyžica horčicových semienok
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • ½ lyžičky čili vločiek alebo štipľavej mletej papriky

Pokrájané ovocie (alebo zeleninu), nadrobno posekanú cibuľu a cesnak, spolu s brusnicami a ostatnými ingredienciami dáme do hrnca a privedieme k varu. Na miernej teplote potom za občasného miešania dusíme zhruba 30 – 40 minút, kým sa ovocie nerozpadne. Následne plníme do fliaš a sterilizujeme.