Posledné týždne muža dosť trápim svojimi divokými chuťami. Strieda sa to vo mne ako na horskej dráhe. Raz varím „normálne“, raz „družinársky“, ako vraví. Aj minule jedol tie „šunkafleky“ ako za trest. Myslím, že ma s kapustovými fliačkami, na ktoré mám najnovšie chuť, pošle naozaj niekam…

Už niekoľko dní som poľovala u mäsiara na čerstvé kuracie pečienky. Strašnú chuť som mala na pečienku! Kúpila som hneď viac a urobím aj domácu pečeňovú paštétu do zásoby. (Ktorú, mimochodom, jem už asi dva týždne.) Ale aby som si to u muža vyžehlila, spravila som pečienku nie klasicky, „družinársky“, ale fajnovo, podľa receptu Zdeňka Pohlreicha. Tak dúfam, že mi moje chuťové excesy prepáči.

Kuracie pečienky na smotane

  • 500 g kuracích pečienok
  • 1 cibuľa
  • 1 jablko
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 dl bieleho vína
  • 2 dl smotany
  • čerstvá majoránka, alebo oregáno a pod.
  • soľ, čierne korenie
  • olej
  • maslo

Kuracie pečienky očistíme, nakrájame na väčšie kusy a sprudka opečieme na oleji 2 – 3 minúty z každej strany, aby sa zatiahli. Potom k nim pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, cesnak, ošúpané jablko, pár lístkov majoránky, podlejeme vínom a dusíme 15 – 20 minút domäkka. Posolíme, pokoreníme, podlejeme smotanou a necháme prejsť varom do mierneho zhustnutia. Nakoniec pridáme kúsok masla na zjemnenie, dochutíme, ak treba a podávame s pečivom, alebo s obľúbenou prílohou.