Asi nie som jediná, kto po Novom roku hľadá motiváciu. Na čokoľvek. Aj na varenie. Dlhá zima pred nami, zdroje obmedzené, snažím sa nájsť zaľúbenie v prostých chutiach a skromných jedlách. Po sviatkoch, keď sme si dopriali všetkého akosi viac, sa mi aj žiada trochu upokojiť rozbláznené chuťové bunky. Viem, že ma to čoskoro prejde, ale aj z finančného hľadiska nám tento rok nezaškodí trochu striedmosti. Také to „eat well for less“. Vtip je v tom, hľadať aj v jednoduchých surovinách a postupoch čaro a prípadne im niečím rafinovaným pomôcť vyniknúť.

Veľa z tých nenáročných, ale zároveň unikátnych chutí pochádza z detstva. Minule som si kúsky chleba s čerstvou kačacou masťou obložila plátkami jablka a bolo to také fantastické, že si to viem predstaviť aj ako párty food. Týždeň pred Vianocami som bola u našich a mama na večeru upiekla zemiaky v šupke. Kedy som ja naposledy jedla zemiaky pečené v šupke??? Tá ich chuť s maslom a soľou je neprekonateľná. Ďeťom sme nestíhali šúpať, jedli ako divé. Prečo nejedávame zemiaky v šupke častejšie? Tak teraz pečiem zemiaky…

Kedy som ja naposledy jedla zemiaky v šupke?

Na nasledujúce jedlá, hádam, ani neexistujú recepty, robila som ich od oka. Tak len orientačne, ak by sem zavítal nejaký začiatočník: Zemiakové hrebienky. Zemiaky som nakrojila nožom na veľmi tenké plátky, posolila a upiekla nasucho v rúre do chrumkava. Pár minút pred dopečením som hrebienky pokvapkala dresingom z pretlačeného cesnaku, olivového oleja, octu, soli a byliniek. Výborné pohostenie pre návštevy, menej náročná alternatíva k hranolčekom. (Ja som na dresing použila sladový ocot, ktorý si Angličania lejú na fish&chips. Funguje!)

Dvakrát pečené zemiaky plnené klobásovou zmesou. Väčšie zemiaky som upiekla v šupke, vrchy odkrojila, ošúpala, zemiaky vydlabala a všetky odrezky a vydlabané kúsky nahrubo roztlačila a rozmiešala s kúskom masla, troškou mlieka a soli na hrubšiu kašu. Zemiaky som naplnila surovou klobásovou zmesou, zakryla vrstvou zemiakovej kaše a opäť zapiekla, kým povrch neschrumkavel a klobásová šťava nenasiakla do zemiakov. Taký slovenský cottage pie či variácia na francúzske zemiaky.

PS: No a ak by sa vám moje dnešné jedlá zdali predsa len príliš obyčajné, vyskúšajte ich zo sladkých zemiakov. Tak!
PPS: Malá technická poznámka k pečeným zemiakom v šupke pre začiatočníkov – upečené zemiaky po vybratí z rúry zabaľte na pár minút do mokrej utierky. Naparia sa a šupka z nich pôjde ľahko dole.