Jedlé dary sú veľmi obľúbené nielen u obdarovaných, ale vítajú ich aj u ostatní účastníci osláv a návštev. Každému sa troška ujde a nič človeka nepoteší viac ako kúsok maškrty navyše. Tak som aj ja prispela troškou do mlyna a prišla na rodinnú oslavu 60-tky s vlastnoručne upečenou tortou. Dlho som rozmýšľala, akú spravím. Je jar, teplo, chcelo to niečo čerstvé a šťavnaté, nič tažké a priveľmi sladké. 60-ku treba odľahčiť! Cheesecake-y majú vždy úspech, ziatiaľ sú u nás neokukané, žiadne nudné cestá a fádne krémy, dajú sa variovať podľa chuti a dozdobiť čerstvým ovocím.

Čokoládové cheesecake-y sú azda najpopulárnejšie medzi ochutenými verziami. A z bielej čokolády sú ešte rafinovanejšie. Neuvedomila som si však, že u nás je biela čokoláda na varenie problém a na naozaj kvalitnú bielu čokoládu môžem zabudnúť. Nakoniec som kúpila obyčajnú tabuľkovú bielu čokoládu od najznámejšej čokoládovej hviezdy u nás a celkom sa osvedčila. Hoci, našli sa experti, ktorí odhalili v torte jej nechcenú „sunarovú“ dochuť. Ale človek sa stále učí a hľadá. Nabudúce vyskúšam bielu čokoládu napríklad od slávnej fialovej kravy. Možno bude lepšia.

White Chocolate Cheesecake

(Cheesecake z bielej čokolády)

  • 85 ml roztopeného masla
  • 140 g rozmrvených keksov (napr. ovsené Hobbit)
  • 450 g jemného tvarohu (zn. Kapucín)
  • 100 g cukru
  • 4 vajcia
  • 1 vanilkový struk alebo 1 a pol lyžičky vanilkového extraktu
  • 225 g kvalitnej bielej čokolády
  • 225 g smotanového syra (mascarpone a pod.)
  • 1 kyslá smotana
  • trochu cukru
  • bobuľové ovocie, mäta alebo hoblinky bielej čokolády na ozdobu

Rozmrvené keksy zmiešame s roztopeným maslom a vzniknutú hmotu natlačíme v súvislej vrstve na dno papierom vyloženej tortovej formy. Dáme zapiecť do rúry na 10 minút na 160/180˚C. Predpečený korpus necháme vychladnúť a boky formy vytrieme maslom. Do takto pripravenej formy nalejeme tvarohovú zmes, na ktorú si rozmiešame jemný tvaroh s cukrom, vajcami, vanilkou, roztopenou bielou čokoládou a smotanovým syrom. Tortu pečieme na 150˚C zhruba 45 minút až hodinu, podľa toho, ako rýchlo plnka tuhne. Tortu necháme úplne vychladnúť a povrch zarovnáme vrstvou kyslej smotany vymiešanej s trochou cukru. Do smotanovej vrstvy poukladáme ovocie a dozdobíme napr. lístkami mäty alebo hoblinkami bielej čokolády. Tortu dobre vychladíme v chladničke a podávame studenú.