Dostali sme dvoch bažantov a tak som sa celý týždeň tešila na víkendový obed s nezvyčajnou pochúťkou. Najradšej mám prípravy a výber receptúry. Hľadala som na internete niečo zaujímavé a už od pohľadu chutné. Bažant je divina, nie každému vyhovuje jeho chuť alebo tuhšie mäso, treba si dať záležať na ochutení a ingredienciách, ale ani to veľmi neprekombinovať. Zaujal ma jeden baskický recept na pečeného bažanta.

O baskickej kuchyni neviem vôbec nič, ani som veľmi nepátrala po autenticite tohto receptu, ani ma to vlastne nezaujímalo. Verila som intuícii, nechala sa viesť receptúrou, ale improvizovala podľa situácie a dostupných ingrediencií. Sama by som zrejme tmavé mäso podliala červeným vínom, ale sladko-kyslá marináda z bieleho vína a hnedého cukru má tiež niečo do seba. Sušené slivky, olivy a kapary sú nemenej zaujímavé. Zohnala som slivky, ktoré neboli veľmi vysušené a tvrdé, príjemne sa rozvarili a v kombinácii s pečeným mäsom boli neuveriteľne chutné. A mäso bolo tiež neočakávane mäkké a jemné. Možno to bolo kyslou marinádou alebo dlhým pečením pod pokrievkou. V každom prípade sa bažanty veľmi vydarili.

Nemusíte teda zákonite zostávať pri tradičnej bažantej polievke. Oplatí sa trochu experimentovať. Jediné, na čo si treba dávať pozor pri jedení divých bažantov, sú, samozrejme, broky. Ale ostatné je už len čistá radosť a pôžitok.

Bažant po baskicky

  • 2 bažanty
  • 1/3 šálky hnedého cukru
  • 3/4 šálky kvalitného bieleho vína
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 1/2 šálky ochuteného octu (napr. z bieleho vína, sherry, medu…)
  • 1 šálka sušených sliviek
  • 1 šálka vykôstkovaných zelených španielskych olív
  • 1/4 šálky kapár (aj s nálevom)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 2 lyžice sušenej bazalky (alebo oregána, majoránky…)
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ

Očistených a z kože stiahnutých bažantov rozrežeme na jednotlivé porcie, nasolíme a poukladáme v jednej vrstve do pekáča. Cukor, víno, olej, ocot, nálev z kapár a roztlačený cesnak rozmiešame na marinádu. Na bažanta poukladáme slivky, olivy, kapary, bobkové listy, posypeme sušenou bazalkou, zalejeme marinádou, prikryjeme a necháme pár hodín marinovať na chladnom mieste. Bažanta pečieme v rúre v prikrytom pekáči zhruba 1,5 – 2 hodiny pri 180˚C a keď mäso zmäkne, necháme ho ešte na chvíľu zapiecť odokryté, aby sa šťava mierne odparila a zhustla. Bažanta posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame najlepšie s ryžou (napr. divou alebo hnedou).