Pre nezasväteného by mohlo byť fondue jednou veľkou a záhadnou neznámou. Aj ja som si voľakedy myslela, že fondue je príliš veľká alchýmia, aby sa dalo robiť doma. Odstrašujúco na mňa pôsobili už komplikovane vyzerajúce fondue nádoby s ohrievačmi a napichovadlami a bola som presvedčená, že bez nich sa fondue určite nedá pripraviť. Voľakedy boli fondue sety obľúbenými svadobnými darmi, ktoré by si mladomanželia zrejme nikdy sami nekúpili a pôsobili veľmi originálne. Celkom by ma zaujímalo, či si títo ľudia niekedy fondue doma urobili, alebo či im na neotvorenú škatuľu svadobného daru len sadá prach.

Už som aj zabudla, že sme pred dvomi rokmi dostali podobný set na Vianoce a spomenula som si naň až nedávno pri kuchynskej reorganizácii, keď som ho objavila zaprataný kdesi na dne najvyššej police v kuchyni. Náhode pomohla aj v rovnakom čase odvysielaná relácia superrýchlych jedál Nigelly Lawson, v ktorej ma na vlastné oči presvedčila, že také fondue sa dá vykúzliť naozaj medzi dvomi glgmi vína.

Tajomstvo fondue je odhalené: nepotrebujete žiadne špeciálne nádoby, horáky ani napichovadlá, fondue zvládnete s obyčajným hroncom, čajovou sviečkou a vidličkami. A ak máte doma po ruke trochu tvrdého syra, neprekvapí vás žiadna nečakaná návšteva. Fondue je zábava pre návštevy a priateľov rovnako ako rýchle jedlo, keď sa vám veľmi nechce variť a máte chuť na niečo teplé a výživné. S fondue to však netreba preháňať, nepatrí medzi najzdravšie pochúťky, ale dokonale zahreje napríklad po namáhavej lyžovačke, alebo dlhej túre v studenom vetre.

Syrové fondue

  • 300 g kvalitného tvrdého syra (ementál, gruyere, comte a pod. alebo ich kombinácia)
  • 1,5 dl bieleho vína
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica škrobovej múčky
  • 1 lyžica pálenky (čerešňovica, marhuľovica, slivovica a pod.)
  • mleté čierne korenie a muškátový oriešok
  • zelenina, ovocie, chlieb, pečivo a údeniny na namáčanie podľa chuti

V hrnci na miernej teplote za stáleho miešania povaríme postrúhaný syr s vínom a celým strúčikom cesnaku, pokiaľ sa syr úplne neroztopí. Zmes zahustíme v slivovici rozmiešaným škrobom a prehrejeme. Dochutíme mletým čiernym korením a muškátovým orieškom a hrniec s fondue premiestnime na stôl na stojan s čajovou sviečkou, vďaka ktorej syr zostane v hrnci pekne teplý a tekutý. Do syra namáčame kúsky obľúbenej zeleniny, ovocia, údenín a pečiva podľa vlastnej fantázie a chuti.