
Určite sa vám už niekedy stalo, že ste si kúpili nezrelé mango a zistili to až po rozkrojení. A možno by ho viacerí z vás potom aj vyhodili. Nie je to nutné. Vo svete sa je zelené mango rovnako ako zelené paradajky celkom bežne. Stačí si na internete vygoogliť recepty zo zeleného manga a dozviete sa, ako si ich pripravujú v Thajsku, Karibiku alebo Latinskej Amerike. A možno si nejakú inšpiráciu prinesiete aj sami z dovolenky.
Nastal čas grilovačiek a záhradných párty. Postarajte sa o senzačné šaláty, salsy a zeleninové prílohy k mäsu. Z nevďačnej úlohy grilovacieho sekundanta sa stanete hviezdou večera. Neuspokojte sa s nakrájanou zeleninou, chlebom alebo kupovanými dresingmi. Vymyslite si niečo špeciálne. K chuťovo výraznému grilovanému mäsu sa hodia aj výraznejšie chute, pikantné ovocie alebo nezvyčajné kombinácie chutí. Do rukolového šalátu s pokojným srdcom nakrájajte pár jahôd, pokvapkajte balzamikovým octom a okoreňte čiernym korením. Kúsky čerstvého ananásu posypte drvenou sušenou čili papričkou a štipkou morskej soli. Dajte menej obľúbeným druhom zeleniny druhú šancu a upriamte na ne rafinovane pozornosť.
Salsa zo zeleného manga
- 1 nedozreté mango
- 1 limeta
- 1 malá červená cibuľka
- pár lístkov medovky (alebo mäty, koriandra a pod.)
- štipka soli
Mango ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Čili papričku zbavíme žiliek a semienok a nakrájame na drobno. Cibuľu tiež nakrájame na drobno. Lístky medovky umyjeme a nasekáme. Všetky prísady premiešame a dochutíme limetovou šťavou a soľou podľa potreby.
Reďkovkový šalát na japonský spôsob
- reďkovka
- japonská sójová omáčka
- ryžový ocot (alebo mirin)
- sezamové semienka
Reďkovku nakrájame škrabkou na zeleninu na jemné plátky, alebo nožom na hrúbku zápaliek. Na marinádu zmiešame trochu sójovej omáčky a ryžového octu alebo mirinu (sladkého ryžového vína). V prípade potreby dochutíme cukrom alebo soľou na príjemnú sladko-slano-kyslú chuť. Reďkovku zalejeme marinádou, necháme trochu odstáť a nakoniec posypeme sezamovými semienkami, ktoré môžeme na zvýraznenie chuti aj nasucho opražiť na panvici.
Namiesto reďkovky môžeme použiť aj uhorku.