Pizzu mám veľmi rada. Až na to cesto. Chlieb nejem, pečivo len výnimočne. S pizzou mám preto problém, najmä ak je cesto príliš hrubé alebo „koláčové“. Pizza je ideálny fast food v dobrom slova zmysle. Až na to cesto, to je babračka. Pizza je ideálna na rýchle večere počas pracovného týždňa, ale nechce sa mi zdržiavať s miesením cesta. Skúšala som istý čas kupovať hotové cesto a doma ho len obložiť, ale nechutilo mi. Videla som už niekoľkokrát, že sa zvykne cesto na pizzu nahrádzať arabským chlebom. Zdá sa mi to šikovné, vyskúšam. Arabský chlieb mám vždy po ruke v mrazničke, stačí vytiahnuť pár kúskov, obložiť a zapiecť v rúre.

Na pizzi mi najviac chutí obloženie. Zelenina, bylinky, korenie, syry. Aj tu platí, čím lepšie suroviny, tým lepší výsledok. Obyčajný strúčik cesnaku, rozotretý s olivovým olejom vám urobí lepšiu službu ako mľandravé konzervované šampiňóny, za ktoré ešte musíte vyhodiť peniaze. Radšej pár kúskov sušených paradajok, ako kopec priesvitných hydropónnych bez chuti a bez arómy. Pokojne sa zbavte rôznych zvyškov z chladničky a špajze, improvizujte, ale neprežeňte to. A, preboha, žiadna eidam tehla 30-tka, sterilizovaný ananás či kečup!

Pizza z arabského chleba

  • arabský chlieb
  • paradajkový základ na pizzu (omáčka) alebo 1 plechovka krájaných paradajok
  • pesto
  • soľ, čierne korenie
  • dusená alebo sušená šunka
  • olivy, kapary
  • sardelky
  • sušené paradajky alebo čerstvé cherry paradajky
  • cesnak, jarná cibuľka
  • mozzarella
  • parmezán alebo pecorino romano
  • sušené oregáno
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka

Rúru si predhrejeme na 180°C. Na plechy dáme papier na pečenie.
Na plechy poukladáme arabské chleby a natrieme pestom, alebo paradajkovým základom. Posolíme, posypeme mletým čiernym korením. Obložíme podľa chuti napr. na paradajkový základ plátky mozzarelly a postrúhaný parmezán („pizza margherita“), plátky cesnaku, mozzarelly, oregáno a parmezán („pizza marinara“), plátky sušenej parmskej šunky („pizza al prosciuto crudo“) alebo kombinácie čiernych olív, kapár, ančovičiek, sušených paradajok a syrov.
Základ z pesta môžeme obložiť plátkami čerstvých cherry paradajok a mozzarelly, alebo cibuľkou, šunkou a pecorinom, alebo len mozzarellou a pecorinom.
Pizze pokvapkáme olivovým olejom, prípadne posypeme sušeným oregánom a dáme zapiecť do rúry na pár minút, kým sa syr neroztečie.
Upečené pizze s paradajkovým základom a mozzarellou dochutíme čerstvými lístkami bazalky a podávame.