V plnej miere zamestnávam kuchynský robot, mixér, mažiar. Drvím, mixujem, sekám všetko zelené, čo mi príde pod ruku.

Zrnenie

S dlhými, slnečnými dňami má človek hneď lepší pocit zo života. S predlžujúcimi sa dňami sa nám zdá, že máme na všetko akosi viac času a energie. Na ranné cesty do práce na bicykli, či podvečerné behanie… Po dlhej, tichej zime sa k nám vrátili staré známe zvuky nášho sídliska – ranné budenie sa na intenzívne čvirikanie vtákov a večerné zvuky driblujúcej lopty, triafajúcej do chátrajúcich železných konštrukcií basketbalových košov a odrážajúcich sa od okolitých panelákov.

Aj varenie je zrazu veselšie, jedlo farebnejšie a chute živšie. No čím viac pribúda krásnych, teplých dní, tým menej sa mi chce vystávať za sporákom. Najradšej by som pripravovala len nejaké chuťovky či jedlo „do ruky“ a vyrazila von, trebárs aj na piknik. S hojnosťou byliniek, klíčkov, vňatí, čerstvých cibuľovín či listovej zeleniny a šalátov sa charakter jedál zásadne mení. V plnej miere zamestnávam kuchynský robot, mixér, mažiar. Drvím, mixujem, sekám všetko zelené, čo mi príde pod ruku. Jarné nátierky, polievky, rozličné pestá, salsy, omáčky, dipy a dresingy. Sýtim sa hlavne strukovinami a „zrnom“.

Mánia Ottolenghim trvá, v Plenty je kopec zaujímavých a inšpiratívnych receptov práve s obilninami. Postupne skúšam recepty z dostupných surovín – bulguru, špaldy, jačmenných krúp, pšena, pohánky. Tie exotickejšie ako ryžový pilaf so sušenou iránskou limetkou, červenú ryžu z Camargue či freekeh si nechávam na degustáciu priamo u Ottolenghiho v Londýne. Aspoň sa je na čo tešiť.

Kisir

  • 2 cibule
  • 3 lyžice oleja
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 4 paradajky čerstvé alebo 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 400 g bulguru
  • 1 a ½ lyžičky melasy z granátového jablka
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • veľká hrsť petržlenovej vňate
  • 4 jarné cibuľky
  • (2 zelené čili papričky)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 granátové jablko
  • hrsť mätových lístkov
  • soľ, čierne korenie

Cibuľu pokrájame nadrobno a na oleji ju orestujeme v nízkom hrnci do sklovita, zhruba 5 minút. Pridáme paradajkový pretlak a 2 minúty restujeme. Pridáme ošúpané paradajky, pokrájané na drobno (alebo lúpané paradajky z konzervy bez šťavy) a na miernej teplote necháme pobublávať asi 4 minúty. Potom prilejeme 120 ml vriacej vody, privedieme k varu, stiahneme zo sporáka, vsypeme bulgur a dobre premiešame. (Ak máte bulgur drvený priveľmi nahrubo, alebo takmer celý ako ja, prilejte dvojnásobné množstvo vriacej vody a po pridaní všetkých ingrediencií prikryte pokrievkou a vložte do vyhriatej rúry, kým bulgur nezmäkne.)
K bulguru pridáme melasu, citrónovú šťavu, posekanú petržlenovú vňať, 3 najemno pokrájané cibuľky, čili papričky bez žiliek a semienok (ak použijeme), pretlačený cesnak, rímsku rascu, 2/3 jadierok z granátového jablka, soľ, mleté čierne korenie, premiešame a odstavíme. Necháme odstáť, kým bulgur nezmäkne.
Pred podávaním kisir pokvapkáme trochou oleja, posypeme natrhanými lístkami mäty, nadrobno posekanou jarnou cibuľkou a zvyškom granátového jablka.

14 komentáre/ov "Zrnenie"

Pridaj komentár
  1. mauka

    18. apríla 2013 o 12:22

    Vyzera to naaadherne farebne ,Zuzka 🙂 Ja si Plenty taktiez pravidelne listujem a kazdy den si hovorim,ze uz musim nieco vyskusat,lebo ma tam zaujalo veeeeela receptov..len stale som sa k tomu akosi nedostala :/ ale uz sa tesim,citim ,ze coskoro 🙂
    A silno chvalim aj vsetky tvoje posledne pociny,ktore som nestihla okomentovat 🙂 Byt tak clenom tvojej domacnosti ,joj,to by mi bolo 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      18. apríla 2013 o 12:31

      Ďakujem, Maťka, som rada, že sa ti páči. Rovnako to chutilo, ako vyzeralo, proste krása. Nabíjam si tým baterky… A zatiaľ sa u nás nikto nesťažoval, takže asi je všetko u nás v poriadku, heh…

      Odpovedať
  2. cayar79

    20. apríla 2013 o 19:26

    Tak toto vyzera naaadherna…krasne farby !!! A ta chut …istotne ….tak toto vyskusame buduci tyzden 😉 tak ako si pisala perfekna nabijacka bateriek 😉 nielen chutovych aj zrakovych 😉
    Pekny vikend a dobru chut !!!

    Odpovedať
    • zuzka

      20. apríla 2013 o 20:01

      Ďakujem a pekný víkend aj do Mníchova!

      Odpovedať
  3. adusha

    21. apríla 2013 o 21:29

    Opäť spoločná vlna 🙂 Príspevok o zrnení mám rozpracovaný… krúpy, bulgur, pohánka, quinoa… 🙂
    A tvoj receptík je parádny, je v ňom všetko čo mám rada a na čom momentálne fičím 😉 Granátové jalbko je u mňa top 1 posledné mesiace… tuším aj momentálne mám jedno v chladničke 😉
    Pomoc, a melasu z granátového jabĺčka si kde zohnala?

    Odpovedať
    • zuzka

      21. apríla 2013 o 22:12

      Adi, muž išiel okolo Popy Foods v Shopping Palace Zlaté Piesky a len tak nakukol, či majú a mali 🙂 Predpokladám, že to majú aj na Trnavskom v Dome techniky. Ináč je to fantastická vec, ja som do tej chuti úplne zbláznená… Uf, práve som si sadla, búrala som celé (!) jahňa. Prvýkrát v živote. Dosť masaker 🙂 Stehná, pliecka, vnútornosti OK, zadný chrbát tiež ako tak, ale čo spravím s celým tým hrudným košom a krkom, netuším. Bez pílky alebo sekáčika to asi nedám…

      Odpovedať
  4. adusha

    21. apríla 2013 o 23:04

    Zuzka, vďaka za tip, kuknem sa po nej, lebo v poslednej doe dosť často na ňu narážam na nete 😉
    Fíha, celé jahňa? No klobúk dole ale popravde, to búranie nezávidím… ja som minule vykosťovala pliecko a skoro som umrela… krk a chrbát mi úplne odišiel 😉

    Odpovedať
    • zuzka

      21. apríla 2013 o 23:15

      Ani ja si nezávidím… Môj muž si (zrejme) myslí, že zvládnem úplne všetko… Jak v praveku. Dovlečie celé zviera, že: „Na, žena, urob s tým niečo!“ 😀

      Odpovedať
  5. Sevillana

    25. apríla 2013 o 09:56

    Som nadšená a fandím :o) Krásne …

    Odpovedať
    • zuzka

      25. apríla 2013 o 10:30

      Ďakujem! Som rada, že nadšenie je obojstranné.

      Odpovedať
  6. Elena Kaslu

    7. mája 2013 o 13:12

    Skvelá voľba a opat krasna foto! Kısır je este lepší z malinkého bulguru 😉

    Odpovedať
    • zuzka

      7. mája 2013 o 13:19

      Ďakujem! Áno, chcela som ten jemne drvený, ale u nás ho neviem v poslednej dobe dostať. Ale dalo sa 🙂

      Odpovedať
  7. alenquita

    12. apríla 2014 o 10:29

    Zuzka, robila som to a je to asi najkrajsie jedlo, ake som kedy videla 🙂 No a samozrejme nesmierne chutne, jedna basen! Dakujem za fantasticky recept.

    Odpovedať

Pridaj komentár