V jedálnych lístkoch ho nájdete pod nóbl názvom mangetout, odvodeným z jeho francúzskeho názvu, ktorý znamená „zjesť všetko“.

Zjedz všetko

Cukrový hrášok má tento rok v našej záhrade premiéru. Som ním nadšená. Zatiaľ sa s ním len učím narábať, ale myslím si, že sa u nás rýchlo udomácni. Tento rok skúšam nové druhy strukovín a veľmi sa teším z bujného porastu cícera a bôbu záhradného. No čo, ryža je príšerne drahá, v roli prílohy ju budú musieť nahradiť skromnejšie strukoviny.

Cukrový hrášok už roky obdivujem v mrazených ázijských zmesiach, ale ešte mi nikdy nenapadlo ho pestovať doma. Na Západe sa často používa ako zeleninová príloha, surový do šalátov alebo všade tam, kde sa zvyknú používať zelené fazuľkové struky. V jedálnych lístkoch ho nájdete pod nóbl názvom mangetout, odvodeným z jeho francúzskeho názvu, ktorý znamená „zjesť všetko“.

Okrem toho má cukrový hrášok dlhšie vegetačné obdobie. Dozrieva postupne, môžete si užívať jeho „jarnú“ sviežosť hlboko do leta, čo je skvelé, lebo, ako vieme, hrášok chutí najlepšie čerstvo odtrhnutý a hneď spracovaný. A ak nie, mrazený vás poteší kedykoľvek v roku.

Opekané kuracie mäso s cukrovým hráškom

  • kuracie mäso
  • 1 lyžica čínskeho ryžového vína na varenie
  • 1 lyžica tmavej sójovej omáčky
  • 1 lyžica škrobovej múčky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica arašidového oleja
  • 100 g namočených sušených húb šitake (húževnatec jedlý)
  • 100 g cukrového hrášku
  • 50 ml horúceho vývaru
  • 1 lyžica svetlej sójovej omáčky
  • pár kvapiek sezamového oleja
  • hrsť kešu orieškov
  • (1 lyžica škrobovej múčky + 1 lyžica studenej vody)
  • jarná cibuľka

Kuracie mäso nakrájame na rezance a naložíme do marinády z 1 posekaného stručika cesnaku, ryžového vína, tmavej sójovej omáčky a škrobovej múčky. Medzitým si nakrájame namočené huby šitake na plátky, nasucho opražíme kešu oriešky a nasekáme zvyšný cesnak. Do rozpáleného woku nalejeme olej a orestujeme na ňom rýchlo cesnak. Pridáme huby, premiešame a pridáme namarinované mäso. Nemiešame, necháme mäso zatiahnuť, až potom premiešavame. Pridáme cukrový hrášok a horúci vývar, na minútu prikryjeme pokrievkou a necháme hrášok podusiť. Nakoniec prilejeme svetlú sójovú omáčku, sezamový olej a pridáme kešu oriešky. Ak je v zmesi priveľa šťavy, zahustíme ju škrobovou múčkou, rozmiešanou v studenej vode. Posypeme posekanou jarnou cibuľkou a podávame s ryžou alebo ryžovými rezancami.

Pridaj komentár