Neviem sa dočkať čerstvej sezónnej zeleniny a čarovania s ňou práve podľa Ottolenghiho...

Zelený štvrtok

Už päť rokov si pred Veľkou nocou sľubujem, že sem aktuálne uverejním post s názvom Zelený štvrtok, ale nikdy som sa k tomu nedostala. Buď som mala niečo iné na srdci, alebo som prešvihla termín. Tento rok ale stíham. Kým spracujem bohatý materiál z nášho posledného food výletu, mám tu pre vás výborný tip na „zelené“ jedlo, ktoré si budete môcť užívať po veľkú časť roka. Polievku z jarných cibuliek a hrášku. Neskôr v sezóne na ňu pokojne použite aj väčšie, mladé cibule (z bielych častí cibúľ je polievka lahodnejšia a výraznejšia) a, samozrejme, čerstvý hrášok alebo rovno celé struky cukrového hrášku.

Recept som ešte minulý rok odkukala od Ottolenghiho, čo je vždy zárukou úspechu. Neviem sa dočkať čerstvej sezónnej zeleniny a čarovania s ňou práve podľa Ottolenghiho zeleninových receptov. Preto ma minulý týždeň nesmierne potešila správa, že na jeseň vyjde Plenty More. (Závidím všetkým, čo si doma vyrobili dulový syr, lebo ten quiche s dulovým syrom a stiltonom musí byť nadpozemský…) Ak ste už odštartovali grilovaciu sezónu, prečítajte si pre inšpiráciu aj článok z Huffington Postu s Ottolenghiho vychytávkami a tipmi na grilovanie zeleniny. Alebo si pozrite krátke video, v ktorom vám Yotam prezradí, bez ktorých ingrediencií sa túto sezónu nezaobídete. Alebo si rovno pripravte jeho veľkonočné recepty z Guardianu. Príjemné veľkonočné sviatky!

Polievka z jarnej cibuľky a hrášku

  • 700 g jarnej cibuľky (alebo mladej cibule)
  • 1 lyžica masla
  • ½ dl oleja
  • 2 menšie hlavy cesnaku
  • 3 bobkové listy
  • 300 g hrášku
  • 1 cukina
  • 1 – 1 a ½ l zeleninového vývaru
  • hrsť lístkov petržlenovej vňate
  • hrsť lístkov mäty
  • kôra zo ¼ nakladaného citróna (alebo postrúhaná kôra z ½ citróna)
  • extra panenský olivový olej na pokvapkanie
  • soľ, mleté čierne korenie

Biele časti očistenej a umytej cibuľky pokrájame na menšie a zelené časti na väčšie kúsky. Očistené strúčiky cesnaku rozkrojíme na polovice, jeden strúčik si odložíme na dokončenie polievky.
V hrnci na roztopenom masle a rozohriatom oleji orestujeme biele časti cibuľky a cesnak, trochu posolíme, posypeme čiernym korením a na miernej teplote restujeme asi 10 – 15 minút do polomäkka. Pridáme zelené časti cibuliek, bobkové listy, varíme 10 minút a nakoniec pridáme na kocky pokrájanú cukinu a hrášok. Varíme do mäkka ďalších zhruba 5 – 10 minút.
Zeleninu zalejeme vývarom, privedieme k varu, znížime teplotu a necháme variť ešte pár minút. Potom odstavíme, vyberieme bobkové listy, pridáme posekanú petržlenovú vňať a polievku rozmixujeme v mixéri, v kuchynskom robote alebo ponorným tyčovým mixérom dohladka. (Pre hrubšiu štruktúru môžeme polovicu orestovanej zeleniny pred pridaním vývaru odobrať a vrátiť ju do zvyšnej rozmixovanej polievky.) Polievku vrátime na sporák, necháme ešte raz prevrieť a podľa potreby ešte dochutíme soľou a čiernym korením.
Na záver si najemno posekáme alebo v mažiari podrvíme lístky mäty, strúčik cesnaku a kôru z nakladaného citróna.
Polievku podávame posypanú mätovo-cesnakovo-citrónovou zmesou a pokvapkanú extra panenským olivovým olejom. (Na zjemnenie môžeme pridať i trochu kyslej smotany alebo crème fraîche a strúhaného parmezánu.)

Ďalšie inšpirácie na Zelený štvrtok:
Zelená sa, zelená…
Nečakajte (na) špenát
Nenahraditeľná náhrada
S rozumom = sezónne
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Dresingová mágia
Niečo malé na obed
Nielen na deň zelený

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba

2 komentáre/ov "Zelený štvrtok"

Pridaj komentár
  1. Adusha

    20. apríla 2014 o 23:00

    Zuzka, prajem celej rodinke krásne veľkonočné sviatky, teda, ich zvyšok 😉 Pozerám, že Veľké Jablko už máte za sebou…ja som myslela, že až niekedy v máji chystáte. Jooj, už sa veru riadne teším na reportáž, resp. celý seriál o NY food.
    Btw. na novú Ottolenghiho knihu sa aj ja veľmi teším. Dulový syr už síce nemám, len nejaký ten hustý lekvár, ale na jeseň sa k dulám určite znovu dopracujem, keďže v našej firme sa už po dvoch rokoch stane asi rituálom zháňam pre mňa dule 😀
    Polievka vyzerá zaujímavo, ja posledné dni vo veľkom špargľujem, užívam kým sa dá, bojím sa, že špargľa zmizne tak rýchlo ako rýchlo sa tento rok ukázala…

    Odpovedať
    • zuzka

      21. apríla 2014 o 21:07

      Ďakujem, Adi, sviatky sme prežili v pohode, hoci to počasie s nami pekne cvičilo… Áno, už sme po dovolenke a bude seriál, min. na 3 – 4 posty to bude, je to vďačná téma a materiálu máme dosť.
      Dúfam, že na mňa ešte nejaká (zelená!) špargľa zostane, lebo na Veľkú noc som na ňu nemala šťastie a na budúci víkend s ňou mám seriózne plány…

      Odpovedať

Pridaj komentár