Začalo to novou TV sériou River Cottage Veg, v ktorej sa Hugh rozhodol, že vydrží celé leto bez mäsa a začne viac využívať na jedenie zeleninu.

Zelenina stále aktuálna

V poslednej dobe veľa rozmýšľam o zelenine. Začalo to novou TV sériou River Cottage Veg, v ktorej sa Hugh rozhodol, že vydrží celé leto bez mäsa a začne viac využívať na jedenie zeleninu. Objavil nové, nesmierne pozoruhodné prístupy k spracovaniu zeleniny u budhistických mníchov, alebo nemenej zaujímavé techniky marinovania a nakladania zeleniny v japonskej kuchyni. Prečkať teplú a na ovocie a zeleninu štedrú letnú sezónu bez mäsa nie je problém, ale čo v zime?

Inšpirácií je dosť. Napríklad taká vynaliezavosť v stravovaní v krajinách s drsnými klimatickými podmienkami. Škandinávska moderná vlna, ktorá využíva „všetko, čo ponúka les“, je mi veľmi sympatická. Zachádza až tak ďaleko, že nepoužíva nič, čo sa v ich krajine prirodzene neurodí. Možnosti sa im tým, samozrejme, veľmi zužujú, ale v tom je ten fígeľ. Porozmýšľať a niečo nové, špeciálne vymyslieť. Od nich by sme si mohli brať príklad!

Tradíciu máme. Odjakživa sme si zavárali, nakladali a sušili úrodu na zimu. Z núdze chudobných povojnových a socialistických čias by sa dnes mohla stať moderná cnosť. Po zdravotnej, ekonomickej, aj ekologickej stránke.

Kuskus so zeleninou

  • 3 cibule (červené aj biele)
  • 3 paštrnáky
  • 3 mrkvy
  • 2 červené papriky
  • rastlinný olej
  • soľ, čierne korenie
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička mletej sladkej červenej papriky
  • 1 lyžička mletej štipľavej červenej papriky alebo čili
  • hrsť sušených marhúľ alebo sliviek
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • 2 lyžičky medu
  • petržlenová vňať
  • 200 g kuskusu

Očistenú cibuľu, paštrnák, mrkvu a papriku nakrájame na väčšie, rovnaké kúsky a dáme na plech alebo pekáč. Pokvapkáme olejom, dobre posolíme, okoreníme, premiešame, aby sa zelenina obalila v oleji a pečieme v rúre na 180˚C domäkka zhruba pol až trištvrte hodiny, alebo kým nezačne na okrajoch hnednúť. V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom mleté korenie, kým nezačne voňať. Vlejeme krájané paradajky a rovnaké množstvo vody, sušené ovocie, med, dochutíme soľou a čiernym korením a vyvaríme do mierneho zhustnutia. Nakoniec do omáčky pridáme pečenú zeleninu, premiešame, pridáme petržlenovú vňať, podľa potreby ešte dochutíme a podávame s čerstvým kuskusom, prípadne zemiakovou kašou alebo chlebovými plackami.

Ďalšie recepty na tažín a kuskus:
7+ – Tažín zo siedmich druhov zimnej zeleniny
Kuchynská terapia – Kurací tažín s datľami
Len aby sa nezabudlo… na mäso – Jahňací tažín s hráškom a nakladaným citrónom
Amerika Afrika – Marocké kura s marhuľovým kuskusom
Zeleninová výzva – Papriky plnené kuskusom

2 komentáre/ov "Zelenina stále aktuálna"

Pridaj komentár
  1. adusha.u

    14. decembra 2011 o 15:48

    Parádne! A silno súhlasím. Zelenina poskytuje toľko chutných možností na využitie, sama tie možnosti objavujem, keďže v poslednej dobe stále viac a viac nadobúdam presvedčenie, že by som si celkom vedela predstaviť fungovať bez mäsa. Mňa len mrzí, že čaro zeleniny neobjavili naše reštaurácie (myslím tie „mainstreamové“ – vyprážaná brokolica, syr, či šampiňóny, to je to jediné na čo sa zmôžu z bezmäsitých jedál. A pritom trh je plný tekvíc, paštrnáku, cvikly, kapusty, kelu… ach jaaaj…toľko úžasných jedál by sa dalo z toho vyčarovať…

    Odpovedať
  2. admin

    15. decembra 2011 o 12:09

    A keby len toho! Ja zase nepochopím, prečo sa u nás viac nevarí z húb, lesného ovocia, šípok, bazy, žihľavy a pod… To netreba ani pestovať, ani kupovať…

    Odpovedať

Pridaj komentár