… keď často varím podľa Ottolenghiho, všade pridávam citrónovú šťavu či melasu z granátových jabĺk...

Zele-renesancia

Podľa Ottolenghiho receptov varím asi najradšej. Veľmi mi jeho jedlo chutí a z jeho receptov som sa najviac naučila ako dochucovať, ako „vystavať“ jedlo, vrstviť textúry a chute. Ottolenghi je mág. (Ja osobne rozdeľujem kuchárov na remeselníkov a umelcov. Ottolenghi je samostatná kategória.) Myslím si, že má absolútny zmysel pre chuť. Zatiaľ sa mi ani raz nestalo, že by som podľa neho niečo uvarila a povedala si „hm, nič moc“. Vždy je to chuťovo dotiahnuté do konca, komplexné a zaujímavé. Keď veľa čítam Nigellu, začnem aliterovať, keď často varím podľa Ottolenghiho, všade pridávam citrónovú šťavu či melasu z granátových jabĺk na kvantá. Alebo škoricu, jogurt, sušenú mätu… Už pomaly prichádzam na tie jeho grify, viete?

Predĺžili sme si víkend a užili si posledné teplé dni na letnom sídle. Posledné obedy v altáne, večery vonku pri ohni, noci bez kúrenia. Posledné baklažány, papriky a bylinky… S poslednými produktmi sezóny si dávam obzvlášť záležať, uvedomujem si, že budú opäť až o rok, chcem si ich naposledy vychutnať, vyťažiť z nich maximum. Po inšpirácie nemusím chodiť ďaleko. Ottolenghim žijem intenzívne už dlhšie, so zatajeným dychom som minulý týždeň dopozerala jeho TV sériu kulinárnych výprav do Stredomoria na ostrovy Kréta, Mallorca, Korzika a Sardínia a znovu som si pozrela aj Maroko, Istanbul, Tunis a Izrael.

Aby toho nebolo málo, minulý mesiac vyšla Ottolenghimu aj nová knižka Plenty more. Rovnako ako Plenty, aj tieto vegetariánske recepty pochádzajú z jeho stĺpčekov v Guardiane, kam už 8 rokov prispieva. Vraj sa na začiatku obával, že nebude mať dosť nápadov na zeleninové recepty, pche! (Mimochodom, jeden recept z Plenty more tu už náhodou mám, polievka z jarnej cibuľky a hrášku bola inšpirovaná práve receptom z Guardianu z minulého roka.) Tak dnes zase niečo z Plenty… Krúpy, baklažán, paprika, feta… aké ottolenghiovské!
S plodovou zeleninou som sa teda dôstojne rozlúčila (OK, mám ešte za fúrik tekvíc a patizónov, eh), ale začínam sa pomaly tešiť na zeleninu koreňovú. V hlave mi víri pár dobrých tipov…

Krúpový šalát s pečenými paprikami a baklažánom

  • 150 g jačmenných krúp (alebo špaldy a pod.)
  • 2 veľké papriky
  • 1 menší baklažán
  • soľ, čierne korenie
  • trochu oleja, cukru a verjuicu alebo bieleho vínneho octu
  • 3 jarné cibuľky
  • hrsť čerstvého oregána
  • 150 g syra feta

Dresing:

  • šťava z 1 citróna
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica medu
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého nového korenia
  • ½ lyžičky mletej údenej papriky
  • ½ strúčika cesnaku

Predhrejeme si rúru na 180°C.
Papriky a baklažán umyjeme, nakrájame na kocky, premiešame s trochou oleja a dáme na plech. Posolíme, okoreníme, trochu pocukrujeme a pokvapkáme octom alebo verjuicom. Dobre premiešame a dáme piecť do rúry do mäkka.
Medzitým si uvaríme krúpy v slanej vode do mäkka, scedíme a necháme preschnúť.
Na dresing si vymiešame olivový olej s citrónovou šťavou, medom, pretlačeným cesnakom, soľou, novým korením a paprikou.
Upečené papriky a baklažán zmiešame s krúpami, pridáme pokrájanú jarnú cibuľku, lístky oregána a na väčšie kusy nalámanú fetu. Zalejeme dresingom a zľahka premiešame. Šalát necháme chvíľu odstáť a podávame posypaný s trochou fety a údenej papriky.

Ďalšie články o kuchárskych knižkách a časopisoch:
Sila živých kultúr
Planéta rastlín
Ex libris
Čítam, lebo jem… alebo Nielen jedlom je človek sýty
Najlepší doping na svete
Nový prírastok do rodiny food časopisov
Prílev informácií pokračuje
Bún
Moja vlastná River Cottage
Sláva, nazdar výletu…
Kvasíme doma
Chvála sviatkom alebo čo má spoločné čokoládové suflé s Anthonym Bourdainom

Ďalšie recepty s krúpami:
Orzo, orzotto a tak podobne
Najlepší doping na svete
Mäsiarsky biznis po slovensky
Zimné chute z jedného hrnca

Ďalšie recepty na baklažánové jedlá:
Baklažány s baklažánmi jesť – Pečený baklažán s mandľovou omáčkou tarator a bazalkovým olejom
Na rozlúčku s prázdninami – Baklažán v paradajkovej omáčke
Hosť do domu na konci leta – Baklažánové chuťovky
Bude mi to chýbať – Bažant na klobáse, paprike, šalvii s baklažánom
Zrnko k zrnku – Bulgur s pečenou zeleninou a feta syrom
Štvrtky – Baklažánové vejáre
Ratatouille – Ratatouille
Chuť Mediteránu – Baklažánové rolky s čerstvým syrom a mätou
Tipy na rýchle jedlá z rúry I – Pečená zelenina

6 komentáre/ov "Zele-renesancia"

Pridaj komentár
  1. Elena K.

    23. októbra 2014 o 09:49

    Ah Zuzka, tieto orient vplyvy…ja pridávam citrónovú šťavu už aj do nedelného slepačieho vývaru 😉 krásna zbierka kníh veru, ja som zatiaľ videla len jeden jeho program a bola som unesená… bodaj by tv paprikos namiesto „mlynčekov na vsetko“ radšej davala ottolenghiho..to by sa hneď ľahšie žehlilo, však 😀

    Odpovedať
    • zuzka

      23. októbra 2014 o 14:30

      Veru, Eli, mňa, napríklad, Ottolenghi priviedol k tureckej kuchyni, je to až neuveriteľné, aký má záber…
      Citrónová šťava do slepačej, že? (Aj ja!!!)
      Presne, keby radšej niečo moderné a inšpirujúce dali… kľudne aj 3x denne zahraničné programy opakovať, ako míňať prostriedky, čas a energiu do úplne zbytočných a trápnych HU-SK-CZ produkcií 🙁
      (Ani nehovor, taká kopa na žehlenie ma čaká, že cez ňu ani na televízor neuvidím :D)
      Ďakujem za komentár!

      Odpovedať
  2. roše

    23. októbra 2014 o 10:38

    dlhsie som sa inspirovala Vasou zmienkou o Plenty… vyzera to vynikajuco, a s velkou pravdepodobnmosotu zozeniem aj knihu 🙂 dakujem 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      23. októbra 2014 o 14:33

      Ďakujem aj ja. Mne Ottolenghi veľmi zmenil život k lepšiemu, rozšíril mi obzory tak, že sa už neviem pozerať na veci inak (po starom). Teším sa na každé varenie podľa neho… Do jeho kníh sa oplatí investovať.

      Odpovedať
      • roše

        24. októbra 2014 o 12:13

        Užitočné veci som tu zatiaľ našla, som nadšená 🙂 naviac, doma mame vegetariánku začínajúcu, každá inšpirácia /a k tomu chutná/ viac ako poteší 🙂

        Odpovedať
        • zuzka

          24. októbra 2014 o 12:45

          Držím palce vegetariánke! Našťastie, už existuje veľa dobrých (aj zahraničných) vegetariánskych blogov, tak je z čoho čerpať. Ďakujem.

          Odpovedať

Pridaj komentár