„Nečakaní hostia, viróza či migréna sa nepýtajú.“

Zázraky z jedného hrnca

Budem sa opakovať, ale toto u nás teraz ide. Jedlá z jedného hrnca. Čím viac prihrievané, tým lepšie. Čím menej komplikované, tým lepšie. Sezóna sa prehupla do fázy, kedy vyťahujem recepty zo zložky „comfort food“ a nehľadím na figúru. A dnes budem ešte aj monotematická, na obed si zájdeme do Írska. Počasie je také nevľúdne, že ak vás nezahreje horúca írska jahňacina, krúpy, zemiaky a chlieb, tak už asi nič.

Irish stew – írske dusené jahňacie, niečo medzi polievkou a gulášom, je už dlho na mojom zozname skromných rodinných jedál z jedného hrnca, ktoré zbieram na príležitosti, keď sa mi nechce nič vymýšľať. Autentické zemité irish stew sa nesie v duchu, čím menej ingrediencií, tým lepšie – proste vo vode uvaríte jahňacie s cibuľou, mrkvou a zemiakmi a hotovo. Nič pre fajnové jazýčky, ale netreba sa toho báť. Zvýšiť výživnosť môžete aj krúpami či hráškom, ale stále to bude najmä o tej jahňacine. Bez zastierania. Chápete.

Mala som v úmysle kúpiť k Irish stew kváskový chlieb, ale nakoniec som si povedala, že lepšia zámienka na upečenie írskeho sódového chleba sa mi tu už asi nenaskytne, takže bol nakoniec Irish soda bread. To je tiež taká srandovná vec. Pre fajnšmekrov kváskových chlebov bude sódový chlieb asi úplné kacírstvo, ale buďme veľkorysí, z nejakého dôvodu musel vzniknúť a udržať si popularitu do dnes. Pravda, sódový chlieb vyzerá vždy hrozne (a stále inak), treba ho jesť ešte teplý a ideálne celý na posedenie, lebo mu čas nesvedčí, ale mať jeho recept po ruke sa v dnešnej dobe oplatí. Ak napríklad chcete mať čerstvý chlieb do 40 minút na stole. Bez miesenia, bez kysnutia, bez odpočívania. Nečakaní hostia, viróza či migréna sa nepýtajú.

Apropos, keď už sme pri tom Írsku, nezabudnite ani na poriadnu írsku kávu po obede, vrelo odporúčam!

Irish stew – dusená jahňacina s krúpami, mrkvou a zemiakmi

  • do 900 g jahňacieho pliecka alebo stehna bez kosti
  • voda/vývar
  • soľ
  • 2 cibule
  • 1 pór
  • masť alebo iný tuk
  • 1 lyžička lístkov tymianu
  • 3 bobkové listy
  • 100 g krúp
  • 500 g mrkvy
  • 500 g zemiakov
  • čierne korenie
  • 1 – 3 lyžice worcesterskej omáčky
  • petržlenová vňať

Cibuľu a pór pokrájame na malé kocky a na masti orestujeme do sklovita. Pridáme mäso, nakrájané na menšie kúsky a orestujeme. Pridáme tymian, bobkové listy, posolíme, okoreníme čiernym korením a zalejeme vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso úplne ponorené. Privedieme k varu, znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a pomaly dusíme asi hodinu. Priebežne zbierame penu z povrchu.
Pridáme krúpy, pol litra vody, posolíme a varíme, kým krúpy nezmäknú. Potom pridáme do hrnca očistenú mrkvu, pokrájanú na väčšie kusy. Ak je v hrnci málo tekutiny, podlejeme vodou/vývarom, aby bol obsah hrnca ponorený. Keď je mrkva polomäkká, pridáme očistené zemiaky, pokrájané na väčšie kúsky. Posolíme a prípadne ešte dolejeme vodou/vývarom. Pomaly varíme, kým nie sú všetky ingrediencie mäkké.
Nakoniec Irish stew dochutíme worcesterskou omáčkou podľa potreby, dosolíme, dokoreníme a podávame horúce.
Írske dusené mäso servírujeme s chlebom. Každým dňom a ohrievaním sa chuť mäsa prehlbuje a zlepšuje.

Írsky sódový chlieb

  • 400 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 450 ml cmaru alebo acidka

Rúru si predhrejeme na 220°C.
Suché ingrediencie zmiešame a zamiesime s cmarom na redšie, ale nelepivé cesto. Chvíľu ešte miesime a nakoniec z cesta vytvarujeme guľu a peceň. Môžeme ho nakrojiť do kríža. Peceň prenesieme na vymastený plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 30 minút.
Chlieb je hotový, keď na jeho spodok zaklopeme a znie duto. Chlieb necháme mierne vychladnúť a podávame ho ihneď, stále ešte teplý.
Sódový chlieb spotrebujeme v ten istý deň, chutí dobre len čerstvý.

Podobné recepty na dusené mäsá z jedného hrnca:
Zimné chute z jedného hrnca – Kura s krúpami a hríbmi
Keď jar neprichádza – Dusené teľacie lýtko
Len aby sa nezabudlo… na mäso – Dusené jahňacie s hráškom

Ďalšie recepty na chlieb:
Na chlieb – domáci chlieb
Make Bread, Not War – kváskový chlieb
Ako usporiadať vianočnú párty a nezblázniť sa z toho – ražný chlieb s melasou
Hurá, leto! – focaccia

Pridaj komentár