Mimochodom, zmes korenia na jablkový kompót je famózna, odporúčam...

Zazimované

Tak a záhradná sezóna je za nami! Rozlúčka bola priam symbolická. Presne v polovici predĺženého víkendu sa to zlomilo. Z vyhrievania sa na slniečku pri popoludňajšej káve na dvore sme plynule prešli do nakúkania do záhrady cez opršané okno kuchyne. Posledný večer na dvore sme sa zohrievali pri ohni a varili kotlíkový guláš. Muž ho jedol tri dni, taký bol dobrý. (Myslím ten guláš, muž je dobrý aj v ostatné dni.) Mame sa fantasticky podarili rezy Gerbeaud a ja som prispela k sviatočnej atmosfére tapiokovým pudingom. Odkedy muž jedol tapiokové perly pred piatimi rokmi prvýkrát, tak sa ich stále dožaduje. Konečne som mu splnila jeho želanie. (Mimochodom, zmes korenia na jablkový kompót je famózna, odporúčam aj na iné jablkové alebo ovocné pečenie. Ja som ním, napríklad, na druhý deň posypala jablká do jablkového pité, vyskúšajte.)

S pálením sviečok na cintoríne sme odprevadili aj záhradu na zaslúžený odpočinok a na pár mesiacov prechádzame do indoor módu. Čiastočne sa aj teším, že si vydýchnem od toho neustáleho pendlovania hore-dole, ale tuším, že až taký oddych to zas nebude. Okrem toho, že ešte stále spracúvam úrodu – kvasím, nakladám, mrazím a suším zeleninu na zimu, sa chystám opäť intenzívnejšie kváskovať, ako aj odškrtávať z dlhého zoznamu jedál a projektov, ktoré chcem uskutočniť túto zimu. (Na navnadenie zatiaľ prezradím len témy ako japonská kuchyňa, cestoviny, či rôzne zaujímavé home-made produkty…) A to zámerne nespomínam sviatky, Vianoce, Silvester a oslavy, ktoré odštartujeme na Katarínu a skončíme až kdesi v polovici januára. Potom, hádam, príde čas aj na nejaký ten oddych. Hoci…

PS: Keď už sme pri tých nových projektoch, vytvorili sme pre vás novú sekciu Fórum, kde sa budete môcť pýtať, radiť či diskutovať na obľúbené témy, alebo na témy, ktoré sa tu momentálne nepreberajú. Takže pýtajte sa, ak budeme vedieť, odpovieme, ak nie, poradí nám možno niekto iný!

Tapiokový puding s jablkovým kompótom

Puding:

  • 3 šálky vody
  • ¾ šálky tapiokových perál
  • štipka soli
  • ¾ šálky cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 plechovka kokosového mlieka

Kompót:

  • 6 jabĺk
  • 1 tyčinka škorice
  • ½ lyžičky kardamónových semienok
  • 5 klinčekov
  • 1 lyžička nového korenia
  • 50 g cukru (z kokosových kvetov)
  • šťava z 1 menšieho citróna
  • 1 lyžica masla
  • kokosové hoblinky

V hrnci privedieme 3 šálky vody k varu, prisypeme tapioku a za občasného miešania varíme asi 10 minút. Potom znížime teplotu, vlejeme kokosové mlieko, pridáme cukor, vanilku a štipku soli a spolu varíme ďalších 10 – 15 minút, kým tapioka nezmäkne. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom puding navrstvíme do pohárov a necháme cez noc stuhnúť v chladničke.

Na druhý deň si pripravíme jablkový kompót. Škoricu, kardamón, klinčeky a nové korenie si pomelieme. Očistené a na mesiačiky nakrájané jablká premiešame v citrónovej šťave, preložíme do hrnca, zasypeme cukrom, zalejeme troškou vody a podusíme domäkka, ale aby sa jablká úplne nerozpadli. Nakoniec do kompótu zamiešame maslo a necháme mierne vychladnúť.

Medzitým si kokos opražíma nasucho v panvičke a vytiahneme pudingy z chladničky. Pred podávaním na chladný puding navrstvíme teplý kompót a opražený kokos.

Ďalšie recepty na jablkové dezerty:
Jablková inšpirácia od Michelina – Francúzsky jablkový tart
Jedno denne – Nepečená jablková torta
Hra o jablká – Pečené jablká
Tipy na rýchle jedlá z rúry II – Superrýchly jablkový koláč
Francúzska spojka – Tarte tatin
Niekedy aj koláč dobre (do)padne – Holandský jablkový koláč
Tekvica nasladko – Tekvicovo-jablkový koláč
Večera na str. 107 – Tian de pommes (Provensálsky jablkový dezert)

6 komentáre/ov "Zazimované"

Pridaj komentár
  1. Adusha

    9. novembra 2013 o 20:31

    No klasika, zasa rovnaké myšlienkové a chuťové pochody 😉 Neviem prečo, od rána mi behá po rozume tapiokový puding – 1. chuť naň (i keď priznám, že som ho jedla iba raz), 2. za ten svet som si nevedela spomenúť, kde som ho jedla. No a potom kliknem k tebe na mobile a zasa tapioka 🙂 Ale už o chrobáka v hlave menej, už som si spomenula, kde som ho jedla – bolo to v lete na vlnách Nórskeho mora na lodi 😉 Tvoj puding vyzerá úžasne, už len dumám, kde po perly – tuším som ich zahliadla v nejakom bio shope?

    Odpovedať
    • zuzka

      9. novembra 2013 o 22:34

      Ahoj Aduš, vidíš, sme spriaznené duše… Ja som zase úplne odpadla pri fotkách tvojej letnej kuchynky, úplne ako z môjho sna, fantázia! (Neviem sa dočkať, ako tam budeš na budúce leto variť, stolovať a fotiť!!!)
      Tapioku som kúpila v Seoul Plaze, mali tieto a potom také väčšie guľôčky, zafarbené na zeleno pandánovými listami. Plus, farebné mixy (na bubble tea).

      Odpovedať
      • Adusha

        10. novembra 2013 o 00:19

        Zuzka, vďaka za tip, kde ich zoženiem 😉 Čo sa týka kuchynky, ďakujem 🙂 variť, jesť a sedieť sa tam bude super, fotenie však pôjde horšie, červené tehly a tmavé drevo na strope dosť skresľujú svetlo… ale však nejako si snáď poradím 😉

        Odpovedať
        • zuzka

          10. novembra 2013 o 10:13

          Presne, naučíš sa… Ďakujem aj ja za komentáre!

          Odpovedať
  2. Martina

    16. novembra 2013 o 03:35

    Krásne fotky, super čítanie, žravé recepty…nádherný blog :-). Len tak ďalej. Teším sa na ďalšie príjemné čítanie a chutné recepty.

    Odpovedať
    • zuzka

      16. novembra 2013 o 18:40

      Ďakujem za uznanie, je to pre mňa zadosťučinenie i záväzok.

      Odpovedať

Pridaj komentár