Medzi Nigelliným juhoindickým zeleninovým kari z telky a naším obedom bolo necelých 48 hodín...

Z obrazovky rovno na stôl

V Lucky Peach venovanom kuchárom a šéfkuchárom som čítala zaujímavé postrehy o fenoméne telebritného kuchára a televíznych programov o varení, menovite o Food Networku. Kto pozerá tieto programy? A znamená to, že sa podľa nich aj varí? Nie. Drvivá väčšina divákov je pasívna, rovnako ako napríklad pri športových kanáloch. To, že si radi zapnete v telke futbal ešte neznamená, že preháňate loptu aj v reáli. Len sa na to proste dobre pozerá. A programy o varení sa sakra dobre pozerajú.

Ja asi nepatrím k onej väčšine, ja pozerám varenie v telke primárne kvôli inšpirácii. Najmä teraz, keď nemám čas listovať v časopisoch a kuchárkach, mám ako kulisu často zapnutý Food Network a popri prebaľovaní jedným okom sledujem, čo sa varí. Keď už človek točí všetky obľúbené sezónne recepty po niekoľkýkrát, každý nový nápad sa zíde. Tak ako naposledy. Medzi Nigelliným juhoindickým zeleninovým kari z telky a naším obedom bolo necelých 48 hodín… Človeče pomôž si, aj Food Network ti pomôže!

Zeleninové kari

  • 2 lyžice oleja
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4cm kúsok ďumbiera
  • (1 čili paprička)
  • ½ lyžičky čili vločiek
  • 1 lyžička mletého ďumbiera
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 lyžička kurkumy
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžica tamarindovej pasty
  • soľ
  • sezónna zelenina (napr. maslová tekvica, mangold, cukina, cherry paradajky)
  • bylinky a vňate

Na oleji opečieme postrúhaný cesnak a ďumbier a na väčšie kúsky pokrájanú cibuľu a čili papričku, ak dávame. Posolíme a opekáme, kým cibuľa trochu zmäkne. Potom pridáme čili vločky, sušený ďumbier, koriander, rímsku rascu a kurkumu a opekáme, kým nezačnú voňať. Zalejeme kokosovým mliekom, vývarom, pridáme cukor, tamarind a dochutíme soľou. Nakoniec do kari pridáme sezónnu zeleninu od najtvrdšej po najmäkšiu a uvaríme ich domäkka. Nakoniec pridáme čerstvé bylinky podľa chuti a kari podávame s chlebovými plackami alebo ryžou.

Ďalšie recepty na kari:
Kari s hviezdou Michelina – Bravčové vindaloo
Mulligatawny
Jahňacie resumé – Rogan Josh
Čakanie na (dobré) mäso – Thajské červené kari s pečeným kačacím mäsom
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – Thajské kari massaman
India pre začiatočníkov – Goanské kari s rybou
Snívam o Ázii – Thajské zelené kuracie kari
Omega-3 – Kedgeree
Soľ nad zlato – Kuracia korma
Ryža z Indie – Zeleninové biryani
Indická hostina – Kuracie kari

4 komentáre/ov "Z obrazovky rovno na stôl"

Pridaj komentár
  1. Kinga blogger

    2. septembra 2012 o 09:08

    Zeleninové kari som ešte nerobila, ale musím to určite napraviť. Sú tam všetky koreniny, ktoré zbožňujem (škoda len, že na ne moja tvár reaguje tak zle :(, ale aj tak si ich doprajem).

    Odpovedať
    • zuzka

      7. septembra 2012 o 13:56

      Raz za čas si treba dopriať, aj ja vravím. Vyskúšaj, Kinga, možno sa stane zázrak 🙂

      Odpovedať
  2. andurejka

    6. septembra 2012 o 10:27

    vyzerá to úžasne :O

    Odpovedať

Pridaj komentár