Vyprážať sa dá hocičo, ale šalvia? S ančovičkami???

Vivat salvia!

Aby ste si nemysleli, že len vyjedáme priateľov a známych… ale opäť sme raz dostali krásne prebytky zo záhradky. Ďakujeme! Zima sa blíži, záhradu treba pomaly zazimovať, úrodu spracovať, takto sa k nám dostal aj obrovský zväzok šalvie na priamu spotrebu a trs citrónovej trávy na zazimovanie. Tiež mi je ľúto, že sa musím rozlúčiť so svojimi jednoročnými bylinkami, teraz sú opäť krásne, bujné a šťavnaté. Chladné noci a vlhkosť im skrátka svedčia. (Rovnako ako druhej úrode špenátu a rukoly.)

Zo šalvie som sa veľmi tešila. Nevedela som sa dočkať víkendu, keď ju spracujem. Hneď ako som sa od muža dozvedela, že budeme mať šalviu, mi bolo jasné, že konečne vyskúšam starú známu taliansku klasiku, vyprážané šalviové listy. Toto antipasto pre mňa predstavuje esenciu talianskeho kulinárskeho dôvtipu a prístupu k jedlu a vareniu. Veď uznajte, napadlo by vám vziať dva šalviové listy, šupnúť medzi ne ančovičku, namočiť do cestíčka a vypražiť? Vyprážať sa dá hocičo, ale šalvia? S ančovičkami??? Somarinka, ale geniálna. Keď si predstavím, že z jedného kríčka peknej šalvie by som mohla ponúknuť hosťom k pivu alebo vínu takúto originálnu chuťovku, neviem sa prestať usmievať.

Ak teda máte podobný problém, že neviete čo s prebytkom šalvie, spravte si náladu tiež. A pred tým, ako vypražíte šalviu v cestíčku, skúste ju aj bez cestíčka, len tak, vhodiť pár suchých lístkov do horúceho oleja. Krásna textúra, lístky krehučké ako motýlie krídla, roztápajúce sa na jazyku, zážitok.

Vyprážané listy šalvie so sardelkami

  • 30 veľkých listov šalvie
  • cca 5 filiet sardeliek (alebo slaných očiek)
  • 1 vajce
  • 2 lyžice hladkej múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • mlieko
  • olej na vyprážanie
  • soľ

Vždy medzi dva opláchnuté a osušené listy šalvie vložíme kúsoček (zhruba tretinu filety, ale kto má rád sardelky, môže dať aj viac) sardelky, stlačíme a odložíme nabok.
Vajce, múku a prášok do pečiva zmiešame v miske a rozriedime mliekom na polotekuté cestíčko (zhruba ako na palacinky). Na panvici si rozohrejeme 1 – 2 cm oleja na vyprážanie.
Pripravené šalviové „sendviče“ obalíme v cestíčku a vkladáme do oleja na zhruba pol minúty z každej strany opražiť do zlatohneda. Po vybratí z oleja ich necháme odkvapkať na kuchynskom papieri a ešte teplé trošku posolíme.
Podávame ihneď ako malé predjedlo alebo chuťovku k pivu alebo vínu.

Crostini s ricottou, karamelizovanou tekvicou a vyprážanou šalviou

  • pečivo
  • ½ strúčika cesnaku
  • 250 g ricotty
  • 1 citrón
  • štipka soli a mletého čierneho korenia
  • listy šalvie
  • olej na vyprážanie
  • štipka soli
  • ½ menšej maslovej tekvice
  • 50 g masla
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • ¾ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia

Rúru si predhrejeme na 180°C. Roztopíme maslo. Tekvicu ošúpeme, vyberieme z nej jadierka a nakrájame na malé kocky. Na plechu na pečenie premiešame tekvicu s roztopeným maslom, cukrom, soľou a čiernym korením a dáme na 20 – 30 minút piecť do mäkka. Občas premiešame, aby tekvica rovnomerne skaramelizovala. Vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť.
Na panvici rozohrejeme olej na vyprážanie a vhodíme doň opražiť suché lístky šalvie na pár sekúnd. Vyberieme a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri. Ešte teplé posolíme.
Ricottu vymiešame so soľou, mletým čiernym korením, postrúhanou kôrou z celého citróna a troškou citrónovej šťavy.
Pečivo si nakrájame na hrubšie plátky, nasucho ich opečieme z oboch strán (na grilovacej panvici alebo v toastovači) a jemne potrieme cesnakom. Na ne navrstvíme za lyžicu ricotty, pár kúskov tekvice, po dva menšie vypražené lístky šalvie a podávame ihneď s mesiačikmi citróna na pokvapkanie.

9 komentáre/ov "Vivat salvia!"

Pridaj komentár
  1. katka.hrncekvar

    6. októbra 2013 o 22:42

    Zuzi, aký konkrétny olej, druh a značku (-y) používaš na vyprážanie?

    Odpovedať
      • katka.hrncekvar

        7. októbra 2013 o 20:16

        Ja mám doma všetky oleje len extra virgin (ryžový, slnečnicový, olivový, olivový nefiltrovaný, repkový, kokosový) – a používam aj na teplú kuchyňu (teda aj na vyprážanie – tam mám najlepšie skúsenosti s kokos + oliváč, alebo kokos + repka). Inak – tekvicový olej som kúpila raz, ale je pre mňa príliš aromatický (do šalátov i polievok), takže mi aj to najmenšie balenie (250 ml) bolo veľa a olej mi zhorkol (ale asi som ho nedala hneď do chladničky – ako som si potom písala priamo s výrobcom – moja chyba). Takže vyprážací olej – neviem, aký by som použila (aj keď my moc v reálnom zmysle slova) nevyprážame.
        Nemáš skúsenosti s obilným olejom? Myslím, že som videla aj v Tescu, Bille – v takom zvláštnom (asi plastovom obale) – ale nenabrala som odvahu. Plus náhodou, neskúšala si taký miešaný olej z DM – Alnaturácky?
        Arašídový pre mňa nie je riešenie – arašídy mi robia hodne nedobre. Do sézamového som sa tiež ešte neodhodlala – sezam ako semienko je pre mňa tiež hodne aromatický, čo znamená, že olej bude ešte silnejší. A ešte som mávala aj ľanový – do tvarohu s medom a ľanom na raňajky (ale to bolo už hodne dávano).
        … tak preto sa pýtam 🙂

        Odpovedať
        • zuzka

          7. októbra 2013 o 20:52

          Nie, Kati, nemám zďaleka také skúsenosti s olejmi ako ty. Ja sa pohybujem niekde medzi olivovým, slnečnicovým a arašidovým olejom a maximálne na dochucovanie používam iné, špeciálne oleje.

          Odpovedať
          • katka.hrncekvar

            12. októbra 2013 o 11:33

            Zuzi,
            ak si náhodou ešte neskúšala, odporúčam práve do tvojej exotickej kuchyne kokosový olej. Myslím, že by ti do kuchyne a na tvoje chute bol ako uliaty (samozrejme, môžem sa mýliť 😉 _

            Odpovedať
            • zuzka

              14. októbra 2013 o 19:58

              Už som na to viackrát myslela, aj som z okolia počula dobré ohlasy, pri najbližšej príležitosti idem do toho, ďakujem. Inak, práve dnes sa tá istá téma dnes riešila tu http://food52.com/blog/8570-what-s-the-best-oil-for-frying

              Odpovedať
              • katka.hrncekvar

                15. októbra 2013 o 23:43

                Nejdem predbiehať, skúsiš kokosový a uvidíš 😉
                Inak ďakujem za presmerovanie na olejovú debatu. Ešte som klikla aj ďalší článok, čo mi ponúkalo – aký olej si vybrať vo všeobecnosti. Škoda, dosť mi tam chýba ďalší rozmer ku komplexnosti, a to rafinované vs. extra virgin.

                Odpovedať
  2. mauka

    8. októbra 2013 o 12:19

    paradne „tekvičkoviny“ ,Zuzka 🙂 salvia a tekvica su veru kamosky ..keby som veela,ze sa tak potesis salvii,hned by som ti priniesla ..ja jej mam celkom dost a moj Boris ju nemoze ani citit,takze ju pouzivam vzdy len tak „kamuflovane“ do jedla,aby mi na to neprisiel 🙂 ja som raz skusala salviu vyprazat medzi platkami zemiakov,takze vznikli take zemiakovo salviove chipsy..dobrotka 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      8. októbra 2013 o 12:28

      Ďakujem, Maťka, zasmiala som sa tomu kamuflovaniu, aj ja sa k nemu musím občas uchýliť 🙂 Ono, ja by som sa potešila asi všetkému a hocikedy, ja zužitkujem asi naozaj všetko. Tá šalvia mi prišla práve vhod, proste v správny čas. Chystala som sa robiť niečo s tekvicou a tie crostinki som mala vymyslené pre návštevu, kam sme mali ísť. Nakoniec z návštevy nič nebolo, ale aj tak som tie crostini urobila a mali sme ich na večeru 🙂 Áno, šalvia vypražená s hocičím je vždy super, verím…

      Odpovedať

Pridaj komentár