Prešli sme si v pohodovom tempe všetkých 6 otvorených hradných pivníc.

Víno, jahody a čokoláda

Už ani neviem, ako sme prišli na nápad navštíviť Nitriansky vínny festival. K slovenským food festivalom som dosť skeptická, samej by mi to asi nikdy nenapadlo, ale muž bol taký očarený minuloročnou atmosférou Strekovského festivalu vína, že sa nechal nalákať aj do Nitry.

Festival je veľmi mladý, ešte sa len formuje. Nultý(?) ročník sa konal počas dvoch dní minulý rok v novembri, tento rok organizátori avizovali jeden deň na jar (Jarný vínny festival) a druhý na jeseň (Jesenný vínny festival). Neskôr k prvému jarnému dňu pribudol o týždeň neskôr (25. máj 2013) aj jeden deň otvorených pivníc v priľahlých vinárskych obciach. Trocha chaos v názvoch a koncepcii. Nemám rada takéto mladé podujatia, ktoré ešte nemajú vychytané muchy. Nevedela som si dosť dobre predstaviť ako bude v meste fungovať vínny festival, nebola zabezpečená (a ani na 25. mája nebude) kyvadlová doprava, nebolo mi celkom jasné, ako súvisí festival s podujatím Jahodová Nitra a ako chcú s vínom skĺbiť ochutnávky jahôd, čokolády a kávy(?). Príliš veľa otáznikov…

Ako to však býva, všetko klaplo na jednotku. Klobúk dole pred organizátormi a samotnými Nitrančanmi. Na tak pohodovej a bezproblémovej akcii som na Slovensku hádam ešte nebola. Všetko išlo ako po masle, žiadne zaváhanie, žiaden lapsus ani konflikt sme nezaznamenali, dokonca aj počasie vyšlo. Cítili sme sa voľne, slobodne, žiadne obmedzenia, prekážky. Prešli sme si v pohodovom tempe všetkých 6 otvorených hradných pivníc. Oceňujem efektívny a najmä jednoduchý systém vstupného. Po zaplatení 20 eurového poplatku sme dostali na krk praktické vrecko – nosič na pohár, degustačný sklenený pohár, brožúrku s mapkou a zoznamom vinárov, 25 lístkov ako platidlo za vzorky a identifikačný náramok (aj na 25. máj). Po celom Pribinovom námestí a Námestí Jána Pavla II. boli rozložené stánky vinárov, remeselníkov, stánky s občerstvením či rôzne propagačné alebo info stánky. V strede, priamo pod Pribinom sa ponúkali jahodové a čokoládové dobroty. Pred pivnicami a v pivniciach hralo niekoľko živých hudieb, na dolnom konci námestia bolo hlavné pódium vystupujúcich umelcov s programom. Nikde nebol nepríjemný nátresk, neporiadok, všetci boli ústretoví a v dobrej nálade.

Nás najviac zaujímali pivnice. Mali predsa len tú správnu atmosféru a klímu na degustáciu vín. Vzorky stáli zhruba od 3 do 5 lístkov, za jeden vstupný balíček sa teda dalo ochutnať minimálne 5 vzoriek. Alkoholu tak akurát, aby sme sa neopili, ale aby sme sa patrične uvoľnili. Lístky sa dali dokúpiť, ale nám vstupný balíček úplne stačil. Ochutnávali sme každý iné víno, nakoštovali sme toho naozaj dosť. K vínu len toľko, že z toho, čo sme ochutnali, nás asi najviac zaujala produkcia vinárstva Vitis Jany Ďuríkovej z Opatovskej Novej Vsi, Petra Malíka z Úľan nad Žitavou a Vinárstvo Chlebo z Čajkova. K zážitkom mimo vína určite patrilo osobné stretnutie a ochutnávka slávnych syrov z rodinnej mliečnej farmy Hiadlovských Braunvieh zo Slovenskej Ľupče (tlieskam, viac takých!) a jahodovej zmrzliny od Gio caffè. Cestou domov sme u nich v kaviarni vyskúšali aj iné druhy. Výborná zmrzlina a moderný podnik svetového strihu.

Nitra nás očarila. Cesta na hrad, upravené, malebné podhradie, uličky, impozantné Svätoplukovo námestie či milí a ochotní Nitrančania a ich nový festival nás presvedčili, že sa aj u nás nájdu skvosty a podujatia, za ktorými sa oplatí vycestovať a bez hanby ukázať aj zahraničným hosťom. Nitra určite má čo ponúknuť.

Fotogaléria:

2 komentáre/ov "Víno, jahody a čokoláda"

Pridaj komentár
  1. mauka

    26. mája 2013 o 15:30

    Jej,Zuzka,tak aj vy ste boli ? skoda,ze ste nedali vediet,alebo skoda,ze sme sa tam nestretli 🙂 aj my sme boli 🙂 povzbudit mojho ocina,dokonca ho mate s jeho vinkami aj na fotke 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      27. mája 2013 o 00:34

      Fakt? Svet je malý! Ja som na vás stále myslela, aj vinárov z Branču som registrovala, ale nenapadlo mi, že by medzi nimi mohol byť tvoj oco 🙂 Veď si cez víkend povieme viac. Ozvem sa, pa.

      Odpovedať

Pridaj komentár