Vidiecka romantika s puncom kvality

Je rozdiel dobre sa najesť a dobre sa najesť v krásnom prostredí. Na mieste, kde sa cítite výnimočne, ako niekde na dovolenke. Máme pár takých obľúbených miest, kam by sme sa nehanbili vziať ani zahraničných hostí. Že tam dobre varia, je bez debaty. Dnes vám predstavíme reštauráciu pri Nitre, Pálenicu v Jelšovciach, ktorú máme na skok z nášho letného sídla a sme za ňu veľmi vďační. Ak si chceme počas leta na dedine niekam vyjsť a spestriť si program, vyrážame práve sem.

Pálenica Jelšovce nie je obyčajná reštaurácia na rýchle zaplnenie žalúdka, sem sa chodí relaxovať. Je to skôr exkluzívny vidiecky rezort západniarskeho strihu, ako stvorený na svadby a oslavy na úrovni, ale bez snobskej škrobenosti. Počas sezóny sa sem v sobotu ani nedostanete. Samé svadby. Podnik zo svadieb žije a vidno, že sa im darí, do podniku investujú, zveľaďujú ho a rozširujú, mimo svadieb organizujú aj rôzne kultúrne podujatia a aktivity. Najviac sa nám tu páčilo večer. Príjemná komorná atmosféra na terase pri jazierku, v diaľke romantické hrmenie letnej búrky, tlmené osvetlenie, hudba, večera pri sviečkach s pohárom ružového sektu… Perfektná a pozorná obsluha, medzinárodná klientela, správna miera ruchu a dobrá nálada. Cez deň je tu tichšie, pomalšie. Ak sa nikam neponáhľate, dá sa tu príjemne stráviť čas. Aj na deti sú tu pripravení. Veľké ihrisko (smiali sme sa, že vyzerá ako medvedia priekopa na zámku), lúka, ovocný sad, bylinková záhradka, jazierko s japonskými kaprami, krásne zákutia, ktoré môžu deti objavovať, kým sa vy najete. (Pravda, ak nemáte deti vo veku 1 – 3, keď ich musíte neustále strážiť, aby vám do jazierka nepopadali.)

Jedlo je v Pálenici moderné a kultivované. Striedmy jedálny lístok, obmieňajúci sa podľa sezóny, plus aktuálna ponuka. Z menu si vyberie každý, varia aj klasické reštauračné jedlá ako sviečková na smotane či viedenský rezeň. Pre správnosť musím uviesť, že kačacie prsia s pyré z marinovanej červenej kapusty so žemľovým knedlíkom boli asi to najlepšie jedlo, aké som v Pálenici jedla. Za zmienku tu určite stoja polievky. Všetky, ktoré sme tu ochutnali, boli vynikajúce, či už rôzne krémy, vývary (zbožňujem ich Jelšovský vývar) alebo naposledy paradajková s bazalkou a parmezánom, pri ktorej vydržali naše neposedné deti až do posledného sústa. Nikdy tu neodoláme kačacím foie gras a ja ani veľkým šalátom, aj keď by som ich prijala výraznejšie ochutené (foie gras aj šaláty). Práve tu som, napríklad, jedla asi najvydarenejší šalát Cézar u nás. Nie vždy im všetko vyjde, stáva sa, že sa niečo nepodarí tak, ako by malo. Aj ponuka dezertov je slabšia a málo invenčná, ale to všetko sú len drobnosti oproti tomu, čo je tu správne a dobre. Pri takej miere kvality a výkonu som ochotná privrieť aj obe oči.

Zvyknem si dobré reštaurácie podvedome testovať. Automaticky si hneď po príchode pozriem značku mlynčeka na korenie na stole, úchytkom sledujem čistotu okrajov pohárov či tanierov (v Jelšovciach nosia taniere v rukavičkách), vyberám si určité typy jedál, mám isté „testovacie“ otázky. Nehľadám chyby za každú cenu, skôr sa z každého pozitívneho momentu teším. Mám vždy oveľa lepší pocit, ak si na začiatku pár vecí overím a zistím, že môžem byť pokojná a už si len užívať pohodu. V Jelšovciach je vždy výsledný dojem výborný. Všetkými mojimi testami prešli a ak si pripočítam, aký aktívny spoločenský život sa v Pálenici vedie a ako sa tu usilujú prinášať hosťom kvalitné zážitky, nemôžem inak, len konštatovať, že aj na Slovensku sa to dá. Ak sa budete v lete túlať niekde v okolí Nitry, choďte sa sami presvedčiť, budete nadšení.

Fotogaléria:

Pridaj komentár