Dezertom som si splnila sen – konečne som spravila obľúbený lemon meringue.

Veľká noc v našej kuchyni

Nemohla som sa dočkať Veľkej noci. Od Vianoc na ňu čakám. Na vybočenie zo stereotypu dní, ktorý vie byť s dvomi malými deťmi na sídlisku pekne ubíjajúci. Naše „letné sídlo“ je v zime smutné, ale tak strašne som potrebovala zmenu, že sme tam sviatkovali aj napriek nepríjemnému počasiu. O to viac času však bolo na varenie a pečenie. Nepredstavujte si ale žiadne prehýbajúce sa stoly a prejedanie. Práve naopak. Tieto sviatky sa nič nevyhadzovalo, všetkého bolo tak akurát a nový koláč sa upiekol, až keď sa dojedol ten starý.

Začali sme pôstne. Od susedov sme dostali čerstvo nachytané pstruhy, ktoré som upiekla s feniklom, šalotkami a bielym vínom. Podstatné bolo, že sa piekli vcelku, zabalené v papieri, vďaka čomu sa nevysušili a zostali jemné a lahodné.

V takéto výnimočné dni si zvykneme robiť aj honosnejšie (sladké) raňajky, na ktoré nie je v bežnú sobotu či nedeľu čas. Romantické, „zasnežené“ wafle s domácim višňovým a čierno-ríbezľovým džemom.

Sviatočnému nedeľnému menu kraľovala tradičná veľkonočná jahňacina. U nás boli jahňacie kotlety marinované s bylinkami a pomarančovou šťavou, podliate bielym vínom a pečené v rúre. Podávané s pečenou mrkvou a cibuľou s pomarančmi a kuskusom s hrozienkami, mätou a pomarančovou kôrou. Jednoznačne najlepšie jedlo týchto sviatkov.

Dezertom som si splnila sen – konečne som spravila obľúbený lemon meringue. Minulý týždeň som totiž v Tescu natrafila na okrúhlu koláčovú formu na pečenie s vlnitým okrajom a odnímateľným dnom, ktorú som hľadala roky. Niežeby sa páje nedali piecť v obyčajnej forme, ale s prezentáciou (fotením) a porciovaním je potom oštara. Hneď ako som novú formu zbadala, vedela som, že na Veľkú noc upečiem lemon meringue pie. Neskromne sa musím pochváliť, že s bielkovou penou sa mi posledné roky darí a veľmi rada s ňou pečiem. Citrusovú sezónu som veru nemohla zakončiť lepšie.

Lemon Meringue Pie (Citrónový koláč s bielkovou penou)

    Korpus:

  • 175 g hladkej múky
  • 100 g studeného masla
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • Citrónová náplň:

  • 2 lyžice škrobu
  • 100 g kryštálového cukru
  • 3 citróny
  • 1 malý pomaranč
  • 85 g masla
  • 3 žĺtky
  • 1 vajce
  • Bielková pena:

  • 4 bielky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice škrobu
  • štipka soli

Na cesto si zmiešame hladkú múku, na kocky pokrájané studené maslo, práškový cukor a žĺtok a krátko premiešame v kuchynskom robote, kým hmota nezačne hrudkovatieť a spájať sa do gule. Cesto ručne trochu premiesime, stlačíme do gule a vyvaľkáme na tenko. (Ja vaľkám medzi dvomi pečiacimi papiermi.) Rozvaľkaným cestom vyložíme okrúhlu formu s odnímateľným dnom s priemerom cca 23 cm. Popicháme vidličkou a korpus necháme v chladničke odpočívať minimálne pol hodiny až hodinu, alebo aj celú noc.
Rúru si rozohrejeme na 200°C. Korpus vystelieme papierom na pečenie, zaťažíme fazuľou alebo ryžou a predpečieme 15 minút. Potom papier so záťažou odstránime a dopečieme ešte 5 – 8 minút. (Korpus si môžeme predpiecť aj deň vopred.)
Teplotu v rúre znížime na 180°C.
Postrúhame si kôru z 2 citrónov a odšťavíme 125 ml citrónovej šťavy. Odšťavíme aj pomaranč a pomarančovú šťavu dolejeme vodou na 200 ml. Škrob, cukor a citrónovú kôru v hrnci premiešame s citrónovou šťavou, aj pomarančovou šťavou a na miernej teplote zahrievame do zhustnutia. Odstavíme a zamiešame na kocky pokrájané maslo a prešľahané tri žĺtky a celé vajce. Vrátime na sporák a za stáleho miešania varíme ešte chvíľu na miernej teplote do zhustnutia, kým hmota nezačne bublať. Odstavíme.
Vaječné bielky izbovej teploty trošku posolíme a vymiešame na veľmi riedky sneh. Po lyžiciach pomaly za stáleho miešania zapravíme polovicu cukru, potom škrob a nakoniec zvyšnú polovicu cukru, čím nám vznikne tuhý, lesklý sneh.
Ak nám citrónová plnka vychladla, prihrejeme ju, vlejeme na dno korpusu a na horúcu plnku navrstvíme tuhý bielkový sneh. (Začíname po obvode, od okrajov do stredu.) Dáme zapiecť na 18 – 20 minút, kým sa sneh na povrchu nevysuší a mierne nesfarbí do hneda. Koláč necháme pol hodinu odpočívať vo forme. Potom odstránime okraj formy a necháme ešte pol hodinu až hodinu vychladnúť. Koláč podávame čerstvý, ešte v ten istý deň.

Ďalšie recepty na dezerty z vaječných bielkov:
Na ohni
Sladká výzva s vôňou exotiky – Passionfruit Meringue Pie
Koniec dobrý, všetko dobré – Torta Pavlova
Na zdravie, krpci! – Minitortičky Pavlova s marakujou

9 komentáre/ov "Veľká noc v našej kuchyni"

Pridaj komentár
  1. julia

    6. apríla 2013 o 17:40

    Krásne zostavené menu, až ma prinútilo konene sa zaregistrovať na jeden z mojich najobľ’úbenejších blogov. No nie len tak, nezištne: prosím, čo ste dali do tej marinády na jahňacinu? ďakujem sa skvelo odvedenú prácu

    Odpovedať
  2. zuzka

    6. apríla 2013 o 20:48

    Ďakujem za uznanie a vítam Vás medzi nami 🙂 Jahňacie som marinovala cez noc v olivovom oleji s čerstvým tymianom, bazalkou a šťavou z polovice pomaranča. Potom sa len posolí, okorení, podleje pohárom bieleho vína a pečie pri 200°C veľmi krátko, cca 5 – 6 minút do ružova, prípadne ešte otočíme a dopečieme aj z druhej strany, ak máte rádi prepečenejšie. Nedá sa to pokaziť.

    Odpovedať
  3. Nina

    8. apríla 2013 o 19:28

    Cez sviatky som vyskusala Key Lime Pie, vsetkym chutilo trochu exotiky a nabuduce vyskusam aj Tvoj receptik :)a dakujem za tip na na formu na pecenie, nedufala som,ze v nasich koncinach by sa dalo nieco podobne najst.

    Odpovedať
  4. adusha

    11. apríla 2013 o 22:31

    Zuzka, krásne menu. Čo sa týka tejto formy, ja som ju už dávno niekde objavila, je možné že ju mám zopár rokov aj priamo z tesca. Viac oštary som však mala so zháňaním formy rozmerov cca 10 x 30 cm, tiež vlnitá a odnímateľné dno. Nakoniec som našla na jednej českej stránke, ale poštovné mi vyšlo tuším viac ako celý nákup 🙁 No, a ešte by ma potešila forma s rozmerom klasického plechu.

    Jááj, a mimochodom, dnes som sa konečne zatúlala na Živnostenskú a domov si doniesla jahňacie kotletky aj celé pliecko. Nože čerstvo nabrúsené, mala by sa pustiť do vykostenia a odblanenia skôr ako odkväcnem na gauči 😉

    Odpovedať
    • zuzka

      12. apríla 2013 o 12:04

      Áno, je možné, že sa tu už vyskytovala dlhšie, ale ja som posledné 3 roky uviazaná doma, takže čo mi necvrnkne do nosa, to nenájdem 🙂 Ja by som tiež chcela tú obdĺžnikovú, veľmi sa mi páči. Nechápem, prečo sa u nás tieto formy s odnímateľnými dnami nedajú normálne zohnať, naozaj nechápem…
      Super, som zvedavá, čo dobré z jahňacinky vykúzliš, budem sa tešiť na tvoje posty.

      Odpovedať
      • adusha

        12. apríla 2013 o 18:57

        Veru, tie formy štvú aj mňa… a stále ma štve tá misa na triffle… výlet do Londýna odkladám už vyše roka, hanba mi… mala by som sa rozhýbať…
        Jahňacinka – kotletky ležia v marináde z granátovej šťavy (našla som večer v chladničke zabudnuté jablko), olivového oleja a tymianu… Domyslím to cestou domov z práce 😉
        No a s plieckom som sa veru natrápila, kým som vykostila. Ale už je mäsko v mrazáku – v tomto som sa inšpirovala tebou – krajšie kúsky som zamrazila zvlášť a škaredšie „zdrapy“ tiež zvlášť – tie pomeliem 😉

        Odpovedať
        • zuzka

          12. apríla 2013 o 19:43

          Super, šikulka si!
          Do Londýna idem v lete len s príručnou batožinou, ta sa budem musieť v nákupoch obmedziť na časopisy a maximálne jedálenské paličky od Ching http://www.johnlewis.com/typhoon-ching-he-huang-bamboo-chopsticks-set-of-4/p231461373 😀

          Odpovedať
          • adusha

            12. apríla 2013 o 20:33

            jééj, krásne sú, aj servis je krásny!
            Ja by som rada v júni, ale práve mi cvaklo, ze kamoska co tam zije príde na celé leto domov, pravdepodobne autom, tak aby som zacala pomaly spisovat zoznam co vsetko chcem 😉

            Odpovedať

Pridaj komentár