Tajomstvo (nielen v tomto prípade) tkvie v správnom dochutení.

Umenie dochucovania

Keď som prvý raz jedla fazuľovú „kašu“, zostala som príjemne zaskočená, aká je to pochúťka. V televízii som často vídala, ako kuchári pripravujú prílohové pyré z rôznych druhov zeleniny. Paštrnákové, mrkvové, cícerové, hráškové… Ak si začínate predstavovať rozmixovanú varenú fazuľu a nijako vás neláka, zadržte! Tajomstvo (nielen v tomto prípade) tkvie v správnom dochutení.

Môj muž má vždy pripomienky k receptom, ktoré obsahujú priveľa ingrediencií, vraj odrádzajú od varenia. Keby si však zoznam ingrediencií prešiel pozornejšie, zistil by, že drvivá väčšina z nich sú dochucovadlá a aromatiká. Podobne ako nasledujúci recept – je to len losos s fazuľou, ale aby to celé fungovalo, treba k tomu niečo viac. Trochu kuchárskeho umenia. Celkom by ma zaujímalo, čo by mi naservírovali v priemernej slovenskej reštaurácii, keby som chcela lososa s fazuľovým pyré…

Grilovaný losos s fazuľovou kašou

  • filety z lososa
  • biela fazuľa (môže byť aj z konzervy)
  • 1 citrón
  • 1 lyžica dijónskej celozrnnej horčice
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica masla
  • 5 lyžíc crème fraîche alebo čerstvého smotanového syra
  • 1 strúčik cesnaku
  • petržlenová vňať
  • slnečnicový olej
  • soľ, čierne korenie

Fazuľu na noc namočíme a na druhý deň uvaríme domäkka. Zlejeme a necháme mierne vychladnúť. Fazuľu podľa chuti buď rozmixujeme na hladké pyré alebo tlačidlom na zemiaky roztlačíme na hrubšiu kašu spolu s maslom, crème fraîche, prelisovaným strúčikom cesnaku a posekanou petržlenovou vňaťou. Dobre posolíme a dochutíme mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Udržiavame teplé. Medzitým si naporciovaného lososa posolíme, okoreníme a položíme na naolejovaný plech. Z postrúhanej kôry jedného citróna a šťavy z polovice citróna, horčice a medu vymiešame dresing, ktorým potrieme lososa a dáme ho sprudka zapiecť do rúry pod gril na pár minút, kým sa neprepečie, ale dávame pozor, aby sa nevysušil. Lososa podávame s fazuľovou kašou a výpekom, prípadne zvyškom medovo-horčicového dresingu.

9 komentáre/ov "Umenie dochucovania"

Pridaj komentár
  1. jozef

    4. októbra 2011 o 20:25

    Mal som tu cest ochutnat tohto grilovaneho lososa s fazulovou kasou a bolo to vyborne. Iba jednu chybu to ma, a to zasadnu, taketo jedlo som v ponuke slovenskych restauracii este nevidel.

    Odpovedať
  2. BenJ

    4. októbra 2011 o 21:39

    perfektné… toto fazuľkové pyré určite čoskoro bude…

    Odpovedať
  3. Gas

    5. októbra 2011 o 17:44

    Mozem poprosit postup/pomer na vyrobu crème fraîche? dakujem

    Odpovedať
  4. admin

    5. októbra 2011 o 20:17

    Crème fraîche som kúpila, nerobím si ho sama, ale čítala som na internete recepty aj na crème fraîche, aj na mascarpone a iné čerstvé mliečne výrobky. V blízkej budúcnosti sa chystám na ich domácu výrobu, takže ak natrafím na recepty, ktoré fungujú, určite ich tu zverejním.

    Odpovedať
  5. Tanka

    7. októbra 2011 o 12:40

    naozaj taketo prilohy chybaju v ponuke slovenskych restauracii, je to vsetko take monotonne…pyre som skusala a naozaj je super. predcilo dokonca aj tekvicove, ktore som ochutnala nedavno 🙂

    Odpovedať
  6. Elena Kaslu

    9. marca 2013 o 17:46

    Ahoj Zuzana,
    Tvoj blog sledujem už vééélmi dlho, pre mňa jeden z naj na Slovensku, no až teraz som sa prihlásila aby som sa poďakovala. V prvom rade za rozširovanie kulinárskych obzorov a potom za tento UZASNY pokrm! nikdy by som nepovedala, že fazulové pyré môže byť tak dobre. Skvelé, skvelé, skvelé! Želám všetko dobré 🙂 Elena

    Odpovedať
    • zuzka

      9. marca 2013 o 18:19

      Ďakujem, Eli, za komentár. Som rada, že oslovilo a chutilo. Vidím, že fazuľové pyré má úspech, kiežby sa na Slovensku začalo jesť aj niečo iné z fazule, ako tradičná kyslá alebo sladká polievka…

      Odpovedať
  7. alenquita

    6. apríla 2013 o 20:40

    Zuzka, dnes Ti to tu trochu spamujem, ale tato stranka je skutocne uzasna a rada skusam Tvoje recepty. Hned v pondelok by som rada skusila tento recept 🙂 A mam k nemu tri otazky:
    – celozrnnu dijonsku horciu v pohode najdem v nejakom supermarkete, alebo treba hladat v nejakych specializovanych obchodoch?
    – je potrebne mat slnecnicovy olej alebo mozem pouzit aj olivovy?
    – na kolko stupnov si mam vyhriat ruru/gril, resp. pri kolkych stupnoch to ma piect/grilovat?

    Odpovedať
  8. zuzka

    6. apríla 2013 o 21:57

    Nevadí, nevadí, len sa pýtaj…
    Tú celozrnnú (wholegrain mustard) som kúpila normálne v tescu či bille.
    Keďže to ide pod gril, tak by to mal byť olej, ktorý znesie vysoké teploty. Slnečnicový znesie viac ako (kvalitný) olivový, takže len preto.
    Mne rúra ukazuje 300°C, keď prepnem na gril, ale dá sa piecť aj bez grilu, normálne v rúre pri vysokej teplote 200°C a viac. Hlavne nevysušiť.

    Odpovedať

Pridaj komentár