Rozhranie leta a jesene je pre mňa po gastronomickej stránke absolútny top. Ešte sa teším z letnej zeleniny a ovocia, ale už je tu aj bohatá jesenná úroda. Kombináciou oboch zrazu vzniká priestor na nekonečné možnosti. V týchto dňoch kupujem zo zeleniny a ovocia len citróny a ďumbier, v ostatnom som sebestačná a aj keď nemám úplne všetko, baví ma vymýšľať zázraky z toho, čo práve mám.

Niekedy som zo seba rozčarovaná, ako sa mi nedarí a pokazím aj hemendex. A inokedy, ako napríklad v týchto dňoch, mi ide karta a ja robím jedno jedlo lepšie ako druhé a nápady nemajú konca kraja. Ak mám spomenúť len pár, začalo to quinoou s pečenou koreňovou zeleninou, teplým šalátom z pečenej tekvice, pokračovalo cviklovými plackami, hustou hráškovou polievkou s pestom, mozzarellou a opečenou slaninkou a skončilo (zatiaľ) perfektným hruškovým koláčom. Séria zásahov do čierneho.

Medzi moje najväčšie výzvy patrí tento rok mangold. Klasicky sa využíva podobne ako špenát, kapusta, kel alebo stonkový zeler. Keďže ja mám slabosť na ázijskú kuchyňu, napadlo mi nahradiť u nás ťažko dostupnú ázijskú listovú zeleninu práve mangoldom. Presne tak vznikli moje posledné skvelé „nudle“, kde som pak čoj nahradila mangoldom. Fantastická dobrota. Zdá sa mi, že sa predo mnou otvorili ďalšie dvere. Do bohatšieho, zaujímavejšieho a príjemnejšieho sveta, v ktorom sa cítim zase o niečo lepšie. A to je do blížiacej sa nevľúdnej jesene a zimy super pocit.

Opekané rezance s tofu, mangoldom a vodnými gaštanmi

  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice čínskeho ryžového vína na varenie
  • 2 lyžičky sezamového oleja
  • 2 lyžičky maizeny (škrobu)
  • 2 lyžice arašidového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3cm kúsok ďumbiera
  • (štipka čili vločiek)
  • 1 malá cibuľa
  • 1 mangold, listy aj stonky
  • 1 plechovka vodných gaštanov, plátky
  • 300 g uvarených vaječných rezancov
  • 200 g tofu
  • 2 lyžice čierneho sezamu

V miske si zmiešame sójovú omáčku, čínske ryžové víno, sezamový olej a škrob a odložíme. Na woku si rozpálime olej a opečieme na ňom najemno posekaný alebo postrúhaný cesnak a ďumbier, prípadne aj čili vločky. Potom pridáme najemno nakrájané stonky mangoldu a opekáme asi minútu. (Ak stonky nepustia šťavu a zmes je príliš suchá a prihára, prilejeme do nej 1 – 2 lyžice vody.) Potom pridáme cibuľu, nakrájanú na hrubšie polmesiačiky a opekáme, až kým stonky mangoldu a cibuľa trochu nezmäkne. Ďalej primiešame pokrájané listy mangoldu a opekáme, kým nepovädnú. Potom pridáme zliate vodné gaštany, uvarené rezance a všetko vo woku premiešame. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané tofu a všetko zalejeme zmesou so sójovou omáčkou. Opatrne premiešame, aby sme nerozdrvili tofu a posypeme sezamom. Podávame ihneď.

Fotogaléria: