Ani neviem, kedy som jedla thajskú kokosovú polievku prvý krát. Viem len, že ma tá nezvyčajná chuť priam omráčila. Štipľavá, sviežo kyslá a zároveň jemná chuť s výraznou arómou byliniek. Vďaka bohu, dnes si ju viem pripraviť aj doma a môžem si ňou pripomínať vôňu diaľok a exotiky. Toto leto je o ničom, tak si aspoň vôňou sviežej limetky navodím tropické horúčavy a slnko.

Pri príprave thajských jedál vám vynikajúco poslúži červená alebo zelená kari pasta z obchodu. Obsahuje totiž ťažko dostupné ingrediencie ako galangal, limetové listy kaffir, citrónovú trávu a limetovú kôru, ale ja, keďže ich mám, pastu použijem len ako základ. Jediné, čo nemám, bohužiaľ, je koriandrová vňať. Mrzí ma to, pretože ju neviem ničím nahradiť. Skúšala som si koriander vypestovať, ale jeho aróma ani zďaleka nepripomínala pravý koriander (cilantro), ako ho poznám a mám rada. Možno existuje viac druhov. Musím to lepšie preskúmať.

Thajská kokosová polievka mi tiež viac chutí s krevetami, ale s čerstvými, preto si ju radšej spravím s kuracím mäsom. Dám si do nej ryžové rezance, vydá tak za plnohodnotné hlavné jedlo a zasýti na dlhšie. Na vegetariánsku verziu sa dá do nej pridať rôzna zelenina alebo hríby, záleží len na vás. Kvôli príjemnému vzhľadu som do nej namiesto koriandra použila petržlenovú vňať, ale jesť ju nebudem. Nie je to ono. Na koriander sa nechytá.

Thajská kokosová polievka tom kha gai

  • 1-2 lyžice červenej kari pasty
  • kuracie prsia
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 100 g bambusových výhonkov
  • 100 g vlasových ryžových alebo sklenených rezancov
  • galangal/ďumbier
  • citrónová tráva
  • limetové listy kaffir
  • chilli paprička
  • limetová šťava
  • rybacia omáčka
  • cukor a soľ
  • koriandrová vňať

Vo woku poriadne rozohrejeme pár kvapiek oleja a opražíme na ňom kari pastu, kým neuvoľní arómu. Ďalej pridáme postrúhaný galangal alebo ďumbier, limetové listy, pokrájanú chilli papričku a citrónovú trávu, ktorú najprv trochu roztlačíme alebo narežeme. Vlasové rezance namočíme na pár minút do horúcej vody, aby zvláčneli. Do woku ku koreninám prilejeme kurací vývar, kokosové mlieko a necháme prejsť varom. Pridáme scedené bambusové výhonky a kuracie mäso, nakrájané na tenké rezance. Keď mäso zmäkne, z polievky vyberieme limetové listy a citrónovú trávu a dokončíme ju podľa chuti rybacou omáčkou, limetovou šťavou, prípadne soľou a cukrom. Pred podávaním do polievky pridáme scedené rezance. Polievku servírujeme s čerstvou chilli papričkou a koriandrovou vňaťou.

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba